PTE 3D Projekt - I. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia

2015. szeptember 25.

2015. szeptember 25-26.

PTE Sajtóközlemény

 

A Pécsi Tudományegyetem stratégiai tervei között kitüntetett helyen szerepel a 3D technológiákat és fejlesztéseket megvalósító nagyprojekt. A 3D technológia óriási lehetőségeket rejt magában a személyre szabott orvoslás, a műszaki tudományok, vagy a különböző művészeti ágak területén. Már nem a fantasztikum kategóriájába tartozik a fogorvosnál egy szkenner és 3D nyomtató felhasználásával készülő fogpótlás. A szinte tökéletesen illeszkedő, 3D-s technológiával készült térd- és csípőprotézisek számtalan embernek adhatják vissza a mozgásszabadságot.

A projekt első szakaszának zárásaként rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem a Szentágothai János Kutatóközpontban 2015. szeptember 25-26-án az I. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciát, mely sokszínű, minden diszciplínát átölelő jellegével egyedülálló a régiónkban. A rendezvény két napján számos neves hazai és külföldi előadó teszi tiszteletét az orvosi-, műszaki-, biotechnológiai-, művészeti-, fogorvosi és egyéb területeken mind az előadások, mind a workshopok keretein belül. 

A 3D nyomtatás az oktatásban is egyre nagyobb szerepet játszik, mivel tökéletes szemléltető eszközök készíthetőek el a technológia segítségével, illetve maguk a diákok állíthatják elő ezeket, miközben elsajátítják az eljárást: ez a szakemberképzésében és a munkaerő piaci érvényesülésében nagy súllyal esik latba.  Éppen ezért a konferenciához kapcsolódó, országos hallgatói ötletverseny részeként kreatív és tehetséges diákok pályázatai mutatkoznak be minden témában, ami a 3D megjelenítéshez, - nyomtatáshoz, és virtuális valósághoz kapcsolódik.

A programot tovább színesítik a legnevesebb hazai és nemzetközi szakmai kiállítók, akik mindkét nap folyamán érdekes eszközbemutatókat tartanak. A konferencián lehetőség van munka közben megfigyelni 3D nyomtatókat, valamint megtekinteni ezzel a technológiával készült termékeket, de a bátor érdeklődők 3D-s szkennelésére is sor kerülhet, így akár „hazavihetik magukat” egy pendrive-on, és később kicsinyített bábut is nyomtathatnak magukból. Továbbá bemutatják a világon az elsőként nagyközönség számára elérhetőnek szánt bionyomtatót is, mely funkcionáló humán szövetek felépítésére alkalmas.

A konferenciával kapcsolatos további információk találhatóak a http://3dkonferencia.pte.hu/ honlapon.

 

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!