Már az idén megkezdődik a Napenergia hasznosítása a Pécsi Tudományegyetemen

2015. szeptember 30.

                                           

PTE Sajtóközlemény             

Már az idén megkezdődik a Napenergia hasznosítása a Pécsi Tudományegyetemen

 

A Pécsi Tudományegyetem  napelemes rendszereket épített ki a környezettudatosság és költségcsökkentés jegyében a három legnagyobb energiaigénnyel rendelkező klinikai tömbben. A közel 300 millió forintos beruházás a mai napon zárul.

A Pécsi Tudományegyetem a három legnagyobb energiaigénnyel rendelkező épületegyüttesére helyezett el napelemes rendszereket: a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületére, a Szigeti úton lévő klinikai tömb egyes épületeire, a Rákóczi úti tömb épületeire, valamint ugyanitt egy napelemparkot is kialakítottak a szakemberek. Közel 1900 napelemet helyeztek el, amelyek felülete meghaladja a 3000 négyzetmétert. A beruházás legnagyobb mértékben a Rákóczi úti tömböt érintette, a belső udvaron megépített napelempark kialakításával és a tetőfelületekre elhelyezett napelemekkel a teljes beruházás több mint fele itt hasznosul. A napelemek által megtermelt energia azonban még így sem képes teljes mértékben fedezni az energiaszükségletet, hanem mindhárom tömb esetében – az energiaellátás változatlan biztonsága mellett – a létesítmények energiafelhasználását csökkentik. A Pécsi Tudományegyetemen ennek köszönhetően éves szinten több tízmillió forintos megtakarítással számolnak.

A napelemes rendszerek által nemcsak az intézmények külső energiaigénye csökken, hanem működésükkel hozzájárulnak a megújuló energiaforrások részarányának növeléséhez, valamint a hazai szén-dioxid kibocsátási szint csökkentéséhez is.  

A fejlesztéshez kapcsolódóan a tetőszerkezetet több helyen is megerősítették, amelyet elsősorban a napelemes beruházás tett szükségessé. A kivitelezés a terveknek megfelelően szeptember végére befejeződött, és a mai napon a műszaki átadás is megtörténik.

Bódis József, az egyetem rektora a beruházás kapcsán elmondta, hogy a PTE a továbbiakban is minden lépést megtesz, hogy hasonló beruházásokkal fejlessze, korszerűsítse épületeit, és a lehetőségeihez mérten minél hatékonyabban óvja környezetét.

A „Fotovoltaikus erőművek (napelemes rendszer) tervezése és telepítése a Pécsi Tudományegyetem telephelyein” projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!