A PTE bora 2015 cím nyertesei

2015. október 1.

PTE Sajtóközlemény

 

Pécsi Cuvée és Szekszárdi Bikavér lett a PTE Bora 2015-ben

 

A PTE Bora kitüntető címre idén is mind a négy - pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi - borvidékről érkeztek nevezések, 14 pincészetből összesen 22 bort indítottak a versenyen a boros gazdák. A két kategória-győztes végül a Batthyány Pince 2014-es évjáratú Pécsi Cuvée minőségi száraz fehérbora, valamint az Eszterbauer Kft. 2012-es Tüke Szekszárdi Bikavér minőségi száraz vörösbora lett.

A borokat előzetesen a Pannon Borrégió Top25 borverseny szakmai zsűrije bírálta, mely alapján a legjobb hat fehér és nyolc vörösbor került végül a döntőbe. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a fináléban a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér-, és legjobb vörösbor kategóriában.

Előbbiben a Batthyány Pince 2014-es évjáratú Pécsi Cuvée minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. Vörösbor kategóriában az Eszterbauer Kft. 2012-es Tüke Szekszárdi Bikavér minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem, az erről szóló oklevelet Eszterbauer Ildikó, a borászat értékesítési menedzsere vehette át Zeller Gyulától, az intézmény stratégiai és kapcsolati rektorhelyettesétől az egyetem Szenátusa előtt.

Érdekesség, hogy habár két komoly múltra visszatekintő, tradicionális bortermelőről van szó, a 2000 óta, tehát immár 15 éve tartó hagyomány során ez a két pincészet még soha nem nyerte el a PTE Bora kitüntető titulust.