Hetvenhét évesen dolgozik

2015. október 15.

Új Dunántúli Napló - 2015-10-15 - 5. oldal

Schöpf-Merei Ágost Emlékérmet kapott dr. Pintér András gyermeksebész, professor emeritus. A pécsi szakembert országszerte jól ismerik, többek között ő indította el hazánkban a nyitott gyermekklinika mozgalmat.

A beszélgetés témakörei az alábbiak:

- Kik kaphatják meg ezt az emlékérmet?
- Ki volt Schöpf-Merei Ágost?
- Saját megítélése szerint mire emlékeznek majd negyven év múlva dr. Pintér Andrással kapcsolatban?
- Megválasztották az Európai Gyermeksebész Társaság elnökének is, amit nem sok kelet-közép- európai szakember mondhat el magáról. És azzal az elhatározással kezdett bele a munkába, hogy közelebb hozza a térséget szakmailag a nyugathoz. Mit sikerült ebből megvalósítani?
- Igaz, hogy több gyermekklinikai akciót is ön indított el az országban?
- Egykor NB I.-es pingpongozó volt. Hetven év fölött is sportol még?

Dr. Pintér András 1937-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1956-ban, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1962-ben. Gyermeksebészként két nagy mestert említ, akiktől sokat tanult, dr. Pilaszanovich Imrétől a beteg szeretetét és tiszteletét, dr. Mestyán Gyulától pedig a "Soha nem elég!" egészséges nyugtalanságát vette át. A pécsi gyermekklinikán végigjárta a ranglétrát a klinikai orvostól, az adjunktuson át a professzori címig. 47 évet dolgozott a gyermekklinikán, ahol a gyermeksebészetnek 27 éven át volt a vezetője. Hivatalosan 2008-ban lett nyugdíjas, de még ma is bejár. Két gyermeke, Csaba (46) és Andrea (44) van, továbbá öt unokája.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!