Nemcsak sportolók, gyerekek is veszélyben lehetnek

2016. április 8.

bama.hu - 2016-04-07

 

Egy alattomos kór felfedezője és az orvosi hivatás humánus oldalának elkötelezett szószólója, dr. Bennet Omalu volt a PTE orvosi karának vendége. A filmfőszerepet is ihlető előadó a kihívásokról is őszintén mesélt.

Ha valakit Will Smith játszik egy életrajzi filmben, akkor az kijelentheti: elért valamit az életben. Dr. Bennet Omalu esetében emiatt is érthető, hogy megtelt a pécsi orvosi kar aulája az amerikai kutatóorvos előadásán.

Volt is miről mesélnie: Omalu 2002-ben ismertette meg az orvostudománnyal a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE), egy alattomos agyi károsodás jelenségét. Az 1968-ban Nigériában született orvos hosszú utat járt be a felfedezésig: a polgárháború idején született, mégis éltanuló lett, 16 évesen már az orvosi egyetemre járt. Az USA-ba költözve 2002-ben kapott ihletet a CTE vizsgálatára, egy híres amerikaifoci-játékos tragikus halála kapcsán. Idővel arra jutott, hogy gyakran a 40-es éveikben elhunyt játékosok agya is olyan elváltozásokat mutatott, mint egy 90 éves alzheimeres betegé. A történet a tudományos áttörés mellett Hollywoodot is megragadta, Sérülés címmel Golden Globe-jelölt film készült Omalu munkásságáról, ebben alakítja őt Will Smith.

Omalu a megpróbáltatásairól is őszintén beszélt: felidézte, hogy súlyos depresszióval küzdött az egyetemen. Egy transzcendens élmény húzta ki a gödörből – árulta el. „Csak heveredtem egy parkban, mozdulni sem tudtam. De ahogy feltűntek a csillagok, rájöttem, hogy én is ugyanannak a teremtésnek a része vagyok, mint azok a hatalmas égitestek. Azóta is hiszem, hogy mindenkinek ugyanannyi joga van létezni és nagy dolgokat elérni az életben” – fogalmazott. A közönséget láthatóan megragadó előadó a hallgatóságát arra bíztatta, a nehézségekkel szembesülve is higgyenek abban, hogy nagy dolgokra képesek, hiszen mind hozzájárulhatnak az emberiség fejlődéséhez.

Galéria

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!