Beszélgettek vele, miközben a tüdejét operálták

2016. április 25.

2016. 04. 25.

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sebészeti Klinikáján április elején – Magyarországon először – két betegen az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet aneszteziológusa és a klinika sebészei szoros együttműködésben mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet végeztek.

A világ élvonalába tartozó klinikákhoz hasonlóan a PTE Sebészeti Klinikájának Mellkassebészeti Osztályán is egyre nagyobb teret hódítanak a kis behatolásból végzett műtéti beavatkozások. A kulcslyuk-sebészeti műtétekhez szükséges altatóorvosi tevékenység napjainkig nem különbözött lényegesen a nagy mellkasmegynyitással járó operációkéitól.

A közelmúltig elképzelhetetlen volt, hogy olyan kockázatos és összetett sebészeti beavatkozásokat, mint a tüdő műtéteit, ne mélyaltatásban végezzenek. A pécsi mellkassebészeti osztályon végzett műtétekkel kapcsolatosan megnövekedett altatóorvosi és sebészi tapasztalat, és az elérhető eszköztár jelentős javulása, modernizációja vezethetett oda, hogy a PTE orvosai az operált beteg számára a korábbiakhoz képest jelentősen kisebb megterhelésű műtéteket végezzenek.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sebészeti Klinikáján április elején – Magyarországon először – két betegen az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet aneszteziológusa és a klinika sebészei szoros együttműködésben mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet végeztek, Szabó Zoltán aneszteziológus, valamint Szántó Zalán és Szalai Gábor mellkassebészek vezetésével. A hagyományos altatástól eltérően jelentősen gyorsabb műtői előkészítés vált ezáltal lehetségessé, hiszen a műtét alatt nem volt szükség gépi lélegeztetésre. A korábban szükséges folyamatos altatógáz adagolás is elkerülhetővé vált és nem kellett a betegeket a hagyományos mélyaltatás és izomműködés blokkolásával kapcsolatos veszélyeknek sem kitenni.

Mindkét különleges eljárással végzett műtéthez kombinált helyi érzéstelenítési módszerekkel és egy modern számítógépes szoftver által vezérelt gyógyszeradagoló műszer segítségével érték el a beteg számára ideális fájdalom- és stresszmentes állapotot. Az operáció utáni időszak a betegek számára komplikáció nélkül telt, így kellemetlen emlékek nélkül, rövid ápolási idő után otthonukba távozhattak.  

„Hihetetlen volt, hogy beszélgettünk a beteggel, miközben operáltuk. Ez korábban elképzelhetetlen volt egy tüdőoperációnál, de a mai orvostechnika már erre is képes.” – meséli lelkesen az első tapasztalatokat Szántó Zalán, a PTE egyetemi adjunktusa. „Ennek természetesen olyan előnyei is vannak, hogy a páciens állapotáról, érzéseiről magától a betegtől kaphatunk első kézből visszajelzéseket a műtét közben, nem „csak” a rákapcsolt műszerek adataiból”.