Pécsett született az idei év első korababája

2016. május 10.

Figyelemfelhívó adománygyűjtés a családbarát koraszülött ellátásért

2016. május 9., Pécs – Családbarát koraszülött ellátást segítő eszközökkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke, ahol a 2016. év első korababája, Nagy Dóra született.  A Melletted a helyem Egyesület és szakmai partnere, a GE többek között ezzel az akcióival szeretné felhívni a figyelmet a koraszülöttekre és a családbarát ellátásra.

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban majdnem minden 10. baba korábban érkezik és a nyolcezer koraszülött közül körülbelül 1 200 gyermek 1 500 gramm alatti testsúllyal születik. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie.

Számos módszer segít abban, hogy hatékonyabban elkerülhessük a rövid és hosszú távú nehézségeket illetve a maradandó károsodásokat. A fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek mellett a családbarát megközelítések lés módszerek is kiemelt jelentőséggel bírnak. A WHO éppen 20 éve kutatja a kenguruzás (tehát a bőr-bőr kontaktus) hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert ez egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében. A módszerről 2003-ban publikált szakkönyvük számos nyelvre lefordítva több ezer koraszülött központ munkáját segíti.

Kenguruzás közben a koraszülött babák gyógyulnak. A módszer segíti a stabilabb szívműködés és légzést, hosszabb nyugodt alvási periódusokat biztosít és a  kognitív fejlődést is támogatja. A kenguruztatott koraszülöttek súlygyarapodása gyorsabb, ami azzal magyarázható, hogy édesanyjuk, édesapjuk mellkasán stresszmentes környezetben pihenhetnek. Mivel stabilabbak az életfunkcióik, így energiájuk nagyobb hányadát fordíthatják a fejlődésre A kenguruzás pozitívan hat a szülői elégedettségre is, és segíti az anyatejes táplálást is így koraszülöttek kevesebb időt töltenek a kórházban” - mondta el Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az Egyesület elnöke.

„A pécsi klinikán működik az ország egyik legjobban felszerelt és rendkívül magas szakmai kvalitásokkal rendelkező stábbal dolgozó PIC-e, így elmondhatjuk, hogy ilyen szempontból is jó helyre született az év első koraszülött babája” – emelte ki Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A GE Healthcare magyarországi üzletága a Melletted a helyem Egyesülettel karöltve támogatja a korai fejlesztésen alapuló gondozást és a szülőkkel való minél harmonikusabb együttműködést, így az év első korababájának születése alkalmából a GE Hungary gyűjtést szervezett dolgozói körében. A befolyt összegből megvásárolt eszközökkel a pécsi kórház családbarát ellátási törekvéseit segítik.

A GE, mint a világ vezető digitális iparvállalata folyamatosan a világ népességét leginkább érintő problémákra keresi a választ. Ilyen hazánkban a koraszületés, így büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon elsőként szerveztünk adománygyűjtést a 2016. év első 1500 gramm alatti testsúllyal születő babája és családja részére” – tette hozzá Pozsony Balázs, a GE Healthcare LCS régiós marketing vezetője, a kezdeményezés ötletgazdája.

A kengurumódszer népszerűsítését tűzi ki célul maga elé a Melletted a helyem Egyesület következő akciója is, melyben a közelgő világnap alkalmából versenyt hirdet a PIC-ek közt, arra buzdítva őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán kenguruzva a babák  A programhoz az Egyesület honlapján lehet csatlakozni, ahol egy héten át lehet rögzíteni a kenguruzások időtartamát. A verseny a mai napon indul és 2015. május 15. éjfélig tart.

A Melletted a helyem Egyesületről:

Tavaly szeptemberben, Melletted a helyem névvel civil egyesület jött létre Magyarországon, amely elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakembereket, nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket. Az egyesület céljai között szerepel a koraszülés megelőzése, a csecsemőhalálozás csökkentése, továbbá a koraszülöttek korai fejlesztésen alapuló gondozás szakmai támogatása annak érdekében, hogy az idő előtt érkező gyermekek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a lehető legtöbb időt töltve szüleikkel, családtagjaikkal. Az egyesület elsőként egy átfogó hazai, azon belül a családközpontú eljárásokat kiemelten kezelő felmérés elkészítését szorgalmazza, amely elősegítheti a későbbiekben a szakmapolitikai ajánlásokat, és a további szakmai tevékenységek koordinációját. Az egyesülethez minden olyan cég illetve magánszemély csatlakozhat, aki az egyesület céljaival egyetért, de az egyesülethez való csatlakozás feltétele, hogy a csatlakozni kívánó konkrét tevékenységet ajánljon fel a cél megvalósítása érdekében.

Az egyesületről bővebb információ és tevékenységük nyomon követése az egyesület honlapján ill. Facebook oldalán keresztül lehetséges.

 

Kontakt:

Szőke Eszter: eszter.szoke@grayling.com

Hegedűs Fanni: fanni.hegedus@grayling.com

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!