Keretbe zárt képzetek címmel nyílt tárlata dr. Simán Benedeknek

2016. október 6.

Schweier Rita írása

 

A pécsi Auguszt házban állította ki legújabb alkotásait dr. Simán Benedek, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika PhD-hallgatója.

Fotó: Szendrő László

 

A képek vegyes technikákkal – akrillal, lakkfilccel és temperával – fehér és fekete vásznakra készültek, és a szemantika, valamint az absztrakt festmények keltette asszociációk kapcsolatát mutatják be. Címeik jelentése a „Czuczor-Fogarasi szótárból” való idézetként szerepelnek az alkotások mellett, magyarázatként.

Ilyen például a Csend:

(1), fn. tt. csend-et vagy et. Mozgás nélküli állapot, midőn úgytetszőleg semmi zaj, semmi nesz nincs, midőn a levegőt semminemű hang nem látszik háborítani, vagy mozgásba hozni, tulajdonképen a nesznek (csen) kicsided vagy legalsó fokát jelenti, minthogy tökéletes nyugalom nincsen a természetben. Éjjeli, halotti, mély csend. Csendet kérni. Csendben lenni, maradni. Különösen jelent a) Hallgatást. Midőn ő beszél, nagy csend uralkodik. b) Zajnak, zúgásnak csillapodását. A tengeri morajt csend váltotta fel. A szélvész megszünt, s mély csend van az erdőben. c) Békét, nyugalmat, háborítlan társadalmi állapotot. Csendre inteni a háborgó polgárokat. Csendet zavarni. Tájdivatosan: csönd. Rokon vele: csitt.

Hasonlóképp értelmezést nyer a Boncolat, az Éjjelezés, a Varázstükör, a Tengerszín, a Fogtan, vagy a Fogazat, számos más fogalom magyarázata mellett.

 

A különleges képek szerves részei dr. Simán Benedek alkotói munkásságának, annak a sajátságos miliőnek, amit az érzelmek sokszínű skáláján játszadozva teremt.

 

A Fogászati és Szájsebészeti Klinikán, valamint a Lánc utcai rendelőintézet egyik ifjúságfogászati körzetében munkálkodó orvos Zalaegerszegről került a Pécsi Tudományegyetemre, diákként szerkesztette a Confabula című egyetemi magazint. Édesapja nyomdokán akkoriban még a fotózás vonzotta, az újságban megjelent képei ma is szép emlékeket juttatnak az eszébe. Egy balatongyöröki nyaralás és vándortárlat kapcsán aztán előkerült az ecset és a vászon is, és az egyszeri próbálkozás után – sokak támogatására - születtek a további alkotások, amikre már nemcsak a szintén hobbiból festegető édesanyja, hanem dr. Tóth Pál anatómus professzor úr is felfigyelt. Simán Benedek később ötvözte a fotózást és a festészetet, és ezzel egy sajátos stílus képviselőjévé vált. Kompozícióiban a két profil egymásra vetülése mellett a különféle matériák alkalmazása is megjelenik, használ virágszirmokat, fűszereket, egyéb, más, különös anyagokat. Valójában egy digitális képalkotásról van szó, de a program csak eszköz az alkotásra. A sokszor harsány színhasználat ellenére harmóniát sugároznak festményei, célja is az, hogy békében született, vizuális élményként értékelje őket a befogadó.

 

Tárlatai:

2013 – Egyetemi összegzés, PTE-ÁOK dékáni tanácsterem

2013 – Színtér, Egressy Gábor Szabadidőközpont, Ócsa

2014 – Hármasság, Nádor Galéria, Pécs

2016 – Simán B, Pécsi Kávé, Pécs

2016 – Nemzetközi Orvos-képzőművész kiállítás, Magyar Főkonzulátus, New York

 

A Keretbe zárt képzetek című tárlat november elejéig tekinthető meg az Auguszt Házban, az Orsolya utca 8-10-ben. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!