3D nyomtatási és vizualizációs központot alakítanak ki a PTE-n

2016. október 8.

 

MEGKEZDŐDÖTT A 3D NYOMTATÁSI ÉS VIZUALIZÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ INTERDISZCIPLINÁRIS KUTATÁSI, OKTATÁSI ÉS FEJLESZTÉSI KÖZPONT KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN

A Pécsi Tudományegyetem projektje hazánkban egyedülálló és hiánypótló célokat valósít meg, hiszen jelenleg nem létezik olyan komplex, interdiszciplinárisan felépített innovációs és szolgáltató centrum, amely a 3D vizualizációs és nyomtatási technológiákon alapszik. A 3D központot az egyetemi környezet, az interdiszciplináris kutatói közösség, a kiváló együttműködő partnerek, a szervesen kapcsolódó gazdasági szektor, valamint a vonatkozó technikák újszerűsége teszi unikálissá. A 3D nyomtatási technológia – amelynek lényege, hogy különböző térelemeket rétegről-rétegre hozunk létre egy 3D nyomtatóval – az 1960-as években alakult ki, rohamos fejlődésnek viszont csak 2010 után indult. A 3D nyomtatási technológia számos anyagot felhasznál – köszönhetően széleskörű alkalmazhatóságának – ennek megfelelően az anyagtani és módszertani kutatások kiemelkedőek a tudományterületen belül. A fejlesztéssel olyan interdiszciplináris K+F+I tevékenységek indulnak el a PTE-n, amelyek nemzetközi viszonylatban is jelentősek, és amelyekkel régiónk fel tud zárkózni a vonatkozó kutatások tekintetében a legfejlettebb európai központokhoz.

 

A projekt nyitóeseményeként rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciát 2016. október 6-8. között a Szentágothai János Kutatóközpontban, ahol a nemzetközi és hazai szaktekintélyek előadásain túl az ipari partnerek látványos kiállításon mutatják be a technológia legújabb vívmányait. Bővebb információk a http://conference.pte3d.hu weboldalon találhatóak.

 

Projekt alapadatai:

Projekt megvalósítási időszaka: 2016.10.01. – 2020.09.30.

Támogatás összege: 1 849 878 059 HUF

Projekt szakmai vezetője: Dr. Nyitrai Miklós

Projekt azonosítószáma: GINOP 2.3.2.-15-2016-00022

 

 

 

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!