Egyedülálló a 3D-centrum

2016. november 17.

Új Dunántúli Napló 2016.11.17. (1,11. oldal)

A Pécsi Tudományegyetem 3D projektje hazánkban egyedülálló és hiánypótló célokat valósít meg, hiszen jelenleg nem létezik olyan komplex, interdiszciplinárisan felépített innovációs és szolgáltató centrum, amely a 3D vizualizációs és nyomtatási technológiákon alapszik.

 

A régiónak is lendületet adhatnak a fejlesztések

 

Az országosan is egyedülálló pécsi 3D-centrumban több egyetemi kar is harmonikusan együttműködik

 

A 3D nyomtatási technológia - amelynek lényege, hogy különböző térelemeket rétegről rétegre hozunk létre egy 3D nyomtatóval - az 1960-as években alakult ki, fejlődésnek viszont csak 2010 után indult. A 3D nyomtatási technológia számos anyagot felhasznál, ennek megfelelően az anyagtani és módszertani kutatások kiemelkedők a tudományterületen belül.

 

A Pécsi Tudományegyetem 3D projektje hazánkban egyedülálló és hiánypótló célokat valósít meg, hiszen jelenleg nem létezik olyan komplex, interdiszciplinárisan felépített innovációs és szolgáltató centrum, amely a 3D vizualizációs és nyomtatási technológiákon alapszik. A 3D központot az egyetemi környezet, a tudományközi kutatói közösség, a kiváló együttműködő partnerek, a szervesen kapcsolódó gazdasági szektor, valamint a vonatkozó technikák újszerűsége teszi unikálissá.

 

A fejlesztéssel olyan kutatások és innovációk indulnak el a nagyon közeli jövőben a pécsi egyetemen, amelyek nemzetközi viszonylatban is jelentősek, és amelyekkel a régió kétség kívül fel tud majd zárkózni a vonatkozó kutatások tekintetében a legfejlettebb európai központokhoz.

 

A projekt nyitóeseményét, a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciát a közelmúltban rendezték meg a Szentágothai János Kutatóközpontban, ahol a nemzetközi és hazai szaktekintélyek előadásain túl az ipari partnerek látványos kiállításon mutatták be a technológia legújabb vívmányait.

 

Az Általános Orvostudományi Kar, Közgazdaságtudományi Kar, Műszaki és Informatikai Kar, Művészeti Kar és Természettudományi Kar oktatóiból és hallgatóiból álló csoport - a Debreceni Egyetem kutatóinak bevonásával - összesen több mint 1,8 milliárd forint támogatást nyert el.

 

Nem csak orvos

 

- Nagyon sok terület van, ahol a 3D-technológia meghatározó lesz - mondta korábban lapunknak Nyitrai Miklós, a kutatások vezetője. - Elsősorban az orvostudomány terén elért előrelépéseket ismerik sokan - ezek kétségkívül fontosak, látványosak, de más területeken is egyre több a megvalósult, vagy annak a határán lévő projekt. A Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja abban különleges, hogy ezek a tudományterületek összekapcsolódnak, s együtt még sikeresebbek lesznek.

 

A konferencia kiállítása néha olyan volt, mint egy sci-fi film díszlete

 

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!