Afrikai gyógyító misszió

2017. február 8.

A Magyar Afrika Társaság 14. alkalommal indított orvosi missziót, a kiküldetéshez csatlakozó orvosok ezúttal Malawiba utaztak, hogy két héten keresztül a Blantyre-ben található Queen Elisabeth kórházban segítsenek a helyi orvosnak a fül-orr-gégészeti klinikán.

A 2016 októberében indított orvosi kiküldetés olyan speciális műtős misszió volt, amelyben az önkéntes orvosi csapat elsősorban fülműtéteket, illetve egyéb fej- és nyaksebészeti beavatkozásokat végzett el. A megfelelő előkészületek után - amelyhez hozzátartozott a szükséges védőoltások felvétele és a malária elleni védelem - ötfős orvosi csapat vett részt a kiküldetésben: Bodnár Judit aneszteziológus Miskolcról, Pálinkás Edina és Balogh Illés rezidensek a Heim Pál Kórházból, Katona Gábor professzor és Gerlinger Imre, a pécsi Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója alkotta az utazó csapatot.

A professzor és a missziós csapat által elvégzett 43 műtét kimagasló számnak számít két hét alatt, hiszen saját erőből fél év alatt sem biztos, hogy elvégzik ezt a mennyiségű beavatkozást. "A 16 millió lakosú Malawiban egyetlen fül-orr-gégész szakorvos és két rezidens dolgozik, a gyakorlatuk azonban nem teszi lehetővé komolyabb műtétek elvállalását."

Dr. Gerlinger Imre Afrikában szerzett tapasztalatairól a Családi Lap 2017.02.07-én megjelent számában olvashatunk bővebben.

forrás

Családi Lap 2017.02.07 - 34,35. oldal

Kép forrása a misszó blog oldala.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!