Magyarországon háromszor annyi végtag-amputációt végeznek, mint a nemzetközi átlag

2017. március 9.

Általában a kezeletlen cukorbetegség vezet az amputációhoz. Magyarországon háromszor annyi végtag-amputációt végeznek, mint a nemzetközi átlag. Nyugat-Európához képest Magyarországon jellemző, hogy túl későn veszik észre a cukorbetegek, baj van, és utána sok esetben csak az amputáció marad.

Dr. Menyhei Gábor a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója szerint fontos lenne minél több szűrőprogramot működtetni, és minél több információval ellátni a lakosságot, hogy a betegek már a kezdeti, legelső tüneteket is felismerjék. Az amputációs arány magas és egyáltalán nem javul. Holott szűrésekkel és a megfelelő információk birtokában elkerülhető lenne végtagjaink elveszítése.

Idén immár negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai "PAD and Vascular European Days" kezdeményezés részeként. Külön figyelem irányul a cukorbetegekre, akik diabétesz tanácsadáson is részt vehetnek az eseményen. Erre szükség is van, mert nagyon sok cukorbeteg van Magyarországon: 2014-ben a lakosság 7,3 százaléka küzdött a betegséggel, és a számuk emelkedik.

Bővebben

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!