Kézisből lett biológus: Kovács Antonietta az autoimmun betegségekre keresi a gyógymódot

2017. március 20.

Még csak 24 éves, de már megszerezte a harmadik diplomáját Kovács Antonietta, jelenleg pedig PhD hallgató a Reumatológiai és Immunológiai Klinikán. A mohácsi biológus korábban kézilabdázott is, azonban a sporttal felhagyott, ma pedig az autoimmun betegségekre keresi a gyógymódot. Célja, hogy hozzájárulhasson a betegek életminőségének javításához.

Tanulságos történet Kovács Antoniettáé: gimnazistaként még sokkal inkább érdekelte a szórakozás, mintsem a tanulás, kedvenc sportját, a kézilabdát is dobta, azonban még idejében kapcsolt.

- Nem voltam vészesen rossz tanuló, de mondjuk úgy, nem erőltettem meg magam - mondta a mohácsi újság.hu-nak. - Nem ment rosszul a matek, a kémia, a biológiát meg kifejezetten szerettem. Akkoriban körvonalazódott bennem, hogy érdekel az egészségügy, orvos szeretnék lenni. Szerencsém volt a nyelvi előkészítő osztállyal, mert így volt plusz egy évem, amikor rájöttem, hogy ahhoz, hogy el is érjem, amit akarok, tanulnom is kell, így behoztam a korábbi évek elmaradásait.

Azonban az orvosira nem vették fel, így maradt a biológia alapszak a PTE Természettudományi Karán.

- Már az első félévben rájöttem, hogy jobban érdekel a humán gyógyászat "háttérmunkája", így nem próbálkoztam többet az orvosival.

Bár a biológia alapszak nehéz volt, kifejezetten sokat kellett tanulnia, de céltudatosságának köszönhetően három év alatt megszerezte első diplomáját.

- Leginkább az immunológia érdekelt már akkor is, lenyűgözött, hogy a szervezet milyen összetett módon védekezik. Ezen belül az autoimmun betegségek foglalkoztatnak leginkább, amelyek során a szervezet tulajdonképpen saját magát támadja meg. Nagyon sok kutatás folyik ezekkel kapcsolatban, mert még mindig nincs konkrét gyógymód rájuk, általában csak a tüneteket kezelik.

- Érdeklődésemnek megfelelően az alapszak alatt a PTE KK Immunológiai és Biotechnológiai Intézetben szakdolgoztam, egy bizonyos sejtcsoportot vizsgáltunk szisztémás autoimmun betegségekben, azok szerepét, viselkedését. A témából írtam a szakdolgozatomat, és indultam a PTE TTK helyi TDK-ján is a Biológia Szekcióban, ahol 3. helyezést értem el, majd részt vettem az Országos TDK-n is.

2014-ben diplomázott, majd a PTE TKK biológus mesterképzése következett.

- Szívem szerint mindig a klinikai kutatás felé húztam, hogy valamilyen konkrét kapcsolat legyen a kutatáson belül az emberekkel, ne csak labormunkából álljon az élet, így a PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinikán folytattam a szakdolgozást. Az első év után úgy gondoltam, hogy még szeretnék egy kis kihívást és van kapacitásom tanulni, plusz nem árthat egy egészségügyi végzettség, így elkezdtem a biológus mesterképzés mellett levelezőn a PTE ETK klinikai laboratóriumi kutató mesterképzést is.

A biológus mesterképzést 2016-ban fejezte be, a klinikai laboratóriumi kutató szakot pedig 2017 januárjában.

- Tavaly szeptemberben elkezdtem az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskolát, PhD hallgatóként dolgozom a Reumatológiai és Immunológiai Klinikán. Ugyanabban a kutatásban maradtam, amiből a diplomamunkáimat is írtam, biomarkereket vizsgálunk szisztémás sclerosisban.

- Fő célunk olyan új biomarkerek azonosítása, amelyek a betegség aktivitása és károsodása felismerésében segítenek. Ezek segítségével előrelépés történhet, mely segíti a beteg kezelésének és rehabilitációjának fejlesztését. Végső célunk a sclerodermával élő betegek életminőségének a javítása. Mindig is ez volt a célom, hogy valami maradandó részese lehessek, amivel közvetetten bár, de segítek másoknak.

A saját jövőjét illetően azonban még nem tud biztosat mondani.

- A PhD első évében járok, még három év vissza van, nehéz lenne megjósolni, utána hova tovább. Nem bánnám azt sem, ha visszatérnék a labormunkához, de szívem szerint klinikai kutatóként szeretnék elhelyezkedni.

Erre keresik a megoldást

A szisztémás sclerosis a bőr és a belső szervek fibrosisával és degeneratív elváltozásával jellemezhető autoimmun betegség. A nőknél tízszer gyakoribb a megjelenése, általában 40 éves kor körül alakul ki. Kialakulásában genetikai tényezők és környezeti faktorok játszanak szerepet. Kialakulásának oka az immunrendszer kóros aktivitása. Nagyon súlyos kimenetellel járhat.

Forrás

mohácsiujsag.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!