A hipertónia világnapja - május 17.

2017. május 18.

A Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére május 17-én tartják a hipertónia világnapját, amikor felhívják a figyelmet a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségeire, a betegség kezelésének módozataira.

A magas vérnyomás a legelterjedtebb krónikus betegség, amelytől világszerte egymilliárd ember szenved, számuk 2025-re meghaladhatja a másfél milliárdot is. A probléma nemcsak a fejlett országok mind túlsúlyosabb lakosságának körében tapasztalható, de már az afrikai országokban is terjed.

A hipertóniát gyakran nevezik csendes gyilkosnak, mivel az egészségi állapotra gyakorolt negatív hatásai rendszerint csak a betegség késői stádiumaiban jelentkeznek - az tévhit, hogy a vérnyomás szintjének növekedése fejfájással jár. Az elhanyagolt hipertónia a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák egyik legfontosabb oka, de komoly szerepe van a vesebetegségek, a vakság, sőt a demencia (idősköri elbutulás) kialakulásában is.

Magas vérnyomás betegségről ismételten, 140/90 higanymilliméter felett mért vérnyomás esetén beszélünk. A hipertónia évente világszerte nyolcmillió ember életét követeli. Magyarországon minden harmadik-negyedik felnőttnek, a 60 éven felüliek több mint a felének magas a vérnyomása, és a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a kórkép. Hazánkban - ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik az első számú halál-, megbetegedési és rokkantsági okot, és minden második magyar halálért ezek tehetők felelőssé - a szív- és érrendszeri betegségeknek legalább a fele a magas vérnyomás következménye.

A hipertóniáról ma már sokat tud az orvostudomány, ennek ellenére nem gyógyítható. Ha a 140/90-es határérték bármelyikénél többet jelez a mérőműszer, azonnali és rendszerint egy életre szóló gyógyszeres kezelésre van szükség. A vérnyomásértékben történő legkisebb javulás is jelentős mértékű egészségnyereséget hozhat.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!