Nincs változás a preferált képzések között - még mindig az orvosi pálya vezet

2017. július 18.

Lezárult a felsőoktatási jelentkezési határidő, megvannak a pontszámok, csupán a határokra kell várni július 26-ig.

Az Eduline adatai szerint februárban országosan összesen 105.868 diák adta be jelentkezését a továbbtanulásra. Az átlagosan megjelölt képzések száma 3,3. Egy szakot csak tizenöt százalékuk jelölt meg, kettőt tizenhét, hármat harminckilenc, négyet vagy ennél többet huszonkilenc.

A túlnyomó többség állami ösztöndíjas szakokat jelölt meg – nyolcvanhat százalék – még mindig nagyon tartanak a diákhiteltől azok, akik nem tudják zsebből finanszírozni a képzést.

A nappali képzéseket választották a legtöbben – hatvankilenc százalék –  a levelezőt harmincnyolc százalékuk. Nagyon kevés táv- és esti képzést hirdettek meg, ennek is köszönhető, hogy csupán a jelentkezők két százaléka jelölte ezeket meg.

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója szerint közel tizenháromezren adták be jelentkezésüket, mintegy huszonháromezer jelentkezési soron. A tizenháromezer jelentkező tizenegy százaléka pécsi. Az adatok alapján kiderült, hogy az orvosi kar osztatlan képzései a legnépszerűbbek idén is: az általános orvos, a fogorvos és a gyógyszerész, de sokan választották a jogász szakot, illetve grafikusművésznek is jócskán jelentkeztek.

Az alapképzéseken sem változott a trend az előző évekhez képest: az egészségügyben az ápolás és betegellátás, a bölcsészkaron a pszichológia és az anglisztika vezet. A gazdaságtudományi területen a gazdálkodás és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, a turizmus, a vendéglátás a kedvelt. A természettudományi karon a sport- és rekreációszervezés, a biológia, a programtervező informatikus, a műszaki karon a mérnökinformatikus, a gépészmérnök, az építőmérnök és a villamosmérnök a kelendő.

Július 26-án megtelik a Széchenyi tér fiatalokkal a hagyományossá vált ponthatárváró bulin, a Pont Ott Partin. Az egyes szakok felvételi ponthatárait kihirdető rendezvényen rengetegen vettek részt az elmúlt években is.

Pécsett este hat órakor kezdődik a buli interaktív játékokkal, zenével, azután nyolc órakor Páva Zsolt polgármester, Bódis József rektor és Takács Gyula EHÖK-elnök is köszönti a jelenlévőket. Majd jön az est fénypontja: a ponthatárok kihirdetése minden egyes kar összes szakán.
Este 10 órakor a Soulwave ad koncertet, majd hajnali öt óráig afterparty lesz a Club Fashionben.

Forrás: pecsma.hu