Egyetemi mesterképzés ápolóknak

2017. július 20.

A szeptemberben induló, ápolóknak szóló egyetemi mesterképzésre jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány; jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, hogy a Mihalicza-ösztöndíj 1 milliárd 150 millió forintos keretösszeggel pályázható.

A képzés első félévében az ösztöndíj mértéke 640 ezer forint is lehet, a második félévtől pedig 320 és 640 ezer forint közötti összeget lehet elnyerni. Az államtitkár azt mondta, hogy a kormány minden lehetséges eszközt megragad a munkaerőhiány csökkentésére, a most bevezetett ösztöndíj is ezt szolgálja.

Betlehem József miniszteri biztos közölte, hogy idén szeptemberben három orvosegyetemen indul meg a képzés 100 fős keretszámmal, jövő februárban a Semmelweis Egyetem keresztféléves képzés keretében kapcsolódik a programhoz. A képzések hat szakmai területen; az aneszteziológia, az intenzív terápia, a perioperatív, a sürgősségi, a geriátria és az alapellátás területéhez kapcsolódva;  indulnak. A végzés 2019 tavaszára várható.

Az elmúlt években számos intézkedés szolgálta az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány csökkentését; mondta a miniszteri biztos, aki ennek kapcsán megemlítette a béremelést, ami az elmúlt évben 20 milliárdos, idén pedig több mint 100 milliárd forintos nagyságrendet jelent. A rezidensösztöndíjakra eddig 8 milliárd forintot fizettek ki, az egészségügyi szakközépiskolát választóknak indított ösztöndíjprogram kerete pedig 4,4 milliárd forint.

Forrás: Magyar Idők

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!