„Sajnálom, nem tudok magyarul!”

2017. szeptember 20.

Ez a mondat, amit meg kell tanulnia minden külföldinek, aki Pécsre érkezik és igazoltatja egy rendőr. Ez az egyik hasznos tipp, ami elhangzott az ÁOK NOK (Nemzetközi Oktatási Központ) Angol és Magyar Előkészítő Programok tanévnyitóján szeptember 12-én a Tudásközpontban.

A programban jelenleg 180 fiatal vesz részt, akik PTE-s tanulmányaik előtt próbálják fejleszteni angol nyelvtudásukat, hogy kurzusaikon ne a google translatet használják mankóként a szakkifejezések megértéséhez. Miseta Attila, az Orvostudományi Kar dékánja szeretettel köszöntötte a résztvevőket és kívánta nekik, hogy érezzék jól magukat az itt tartózkodásuk során és kössenek minél több barátságot.

A tanévnyitón a rendőrség munkatársa mondott hasznos információkat a frissen ideérkezőknek. Megtudhatták, hogy egész nap élő csendrendelet van, hogy a közlekedés során zero tolerancia él, értve ezt a kerékpárosokra is. Emellett, hogy Magyarországon illegális a marihuána fogyasztás, már egy szál joint is büntetést von maga után és ha a rendőr igazoltatja őket, legyenek nagyon együttműködőek és persze soha nem hagyják otthon az útlevelüket és személyi igazolványukat. Láthatták milyen egyenruhát viselnek a rend őrei és, hogy figyelni kell a jelvényre is, mert, ha nem látják rajta az 5 számjegyből álló megkülönböztető sort, akkor az biztosan „fake”. Kivetítőn vizsgálhatták az értesített csomag/levél kitöltött ívét is és ekkor pont arra gondoltam, milyen szuper lenne egy ilyen gyorstalpaló a magyar diákoknak is, mert szó mi szó, nekünk sem könnyű eligazodni ezen az ingoványos terepen.

A mostani tanévben diákjai Törökországból, Kínából, Vietnámból, Marokkóból, Szíriából és az Arab Emirátusokból érkeztek. Csak remélni tudom, hogy igazán jól érzik majd magukat nálunk, előre láthatólag eddig minden segítséget megkaptak ahhoz, hogy megismerjék a kultúránkat.

Forrás

univpecs.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!