Növekszik a külföldi hallgatók száma a magyar egyetemeken

2017. október 4.

- a legtöbben általános orvos osztatlan képzésen tanulnak

Csaknem nyolcezerrel nőtt a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók száma az elmúlt öt évben, tavaly ősszel majdnem huszonkilencezren kezdték meg tanulmányaikat - közölte az Oktatási Hivatal.

Tavaly ősszel csaknem huszonkilencezren kezdték meg tanulmányaikat. Míg a 2012/13-as tanévben 20 694-en iratkoztak be, ez a szám egy évvel később már meghaladta a huszonhárom-, 2015-ben a huszonhatezret, tavaly 28 628-an kezdték meg tanulmányaikat.

Arról, hogy pontosan kik számítanak külföldi hallgatónak, a hivatal tudatta: a Felsőoktatás In-formációs Rendszere OSAP statisztikájában a magyar állampolgársággal nem rendelkezők, továbbá a nem Magyarországon született kettős magyar állampolgárok minősülnek külföldinek. Kiemelték: ha egy hallgatónak egy intézményben több képzése is van, akkor is csak egyszer szerepel a statisztikában, ha viszont egy diák több helyen is tanul, akkor beszámítják mindegyik intézmény statisztikai létszámába.

Az adatok szerint a budapesti orvosi egyetem, valamint a nagyobb vidéki intézmények számíta-nak a legnépszerűbbnek: a 2016/2017-es tanév őszi félévében a Debreceni Egyetemen 4321, a Semmelweis Egyetemen 3470, a Szegedi Tudományegyetemen 3208, a Pécsi Tudományegyete-men pedig 3200 külföldi hallgatót regisztráltak.

A külföldiek körében a legnépszerűbbnek az általános orvosképzés számított a 2016/2017-es tanév őszi félévében, amelyre 6406-an iratkoztak be. Ezt követi a fogorvosképzés, amelyen 1240-en tanultak.

A Magyar Hírlap információi szerint témával kapcsolatban még októberben összehívják a megújított köznevelési kerekasztalt.

Forrás

Magyar hírlap

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!