Új, ausztrál influenza Magyarországon

2017. november 27.

Idén a tavalyinál komolyabb influenzajárványra kell készülnünk, erről egy Ausztráliában azonosított vírustörzs gondoskodik.

A hírekből "ausztrál influenzaként" ismerjük azt az új vírustörzset, amely a déli kontinensen idén 137 ezer embert fertőzött meg, és amely elkerülhetetlenül megjelenik Magyarországon is a soron következő szezonban.

Amit eddig tudunk:

  • a tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell felkészülni egész Európában;
  • a védőoltás nem nyújt 100 százalékos védelmet, de aki beadatja és elkapja az új vírust, a betegség nála nem lesz súlyos lefolyású;
  • az oltás után körülbelül két hét szükséges a védettség kialakulásához;
  • az influenzaszezon december vége felé kezdődik, a mostani légúti megbetegedéseket még nem ez okozza.

Annyira érdemes megijedni, hogy minél többen beoltassák magukat, ez nemcsak egyéni, de társadalmi érdek is. Pánikra viszont nincs ok, senki ne egy vírusok alkotta vörös felhőt képzeljen el, ami délkelet felől fenyegetően közelít Magyarország felé, hogy a szezon nyitásával mindenkit magas lázzal szegezzen az ágyhoz. Mert az ausztrál influenza minden bizonnyal már itt van, csak még "gyenge".

Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.

Az influenza embert leginkább érintő B vírusát megjelenése, azaz 1940 óta ismerjük, ennek egy szezonális változata jelent meg Ausztráliában - ennyiben új, valamint abban, hogy az ottani tapasztalatok szerint súlyosabb és több embert érintő megbetegedést okoz, mint az elmúlt évek influenzái - nyilatkozta Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

Mint elmondta, a vírus valószínűleg már itt van, de erjedni, nagy számú megbetegedést, netán járványt okozni még nem tud, ahhoz hideg, párás időre van szüksége, ilyen környezetben tudja ugyanis fertőzőképességét a szervezeten kívül is tovább megőrizni. Ezért kezdődik mindig év vége felé az aktuális szezon, és tart az első melegebb időszakig.

Forrás

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!