Újabb bababarát szolgáltatás a Szülészeti Klinikán

2018. február 2.

Átadták a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán azt az újonnan kialakított laktációs szobát, melynek köszönhetően a koraszülöttek és az újszülöttek számára egyszerűbben biztosítható az anyatej.

A Dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) összes szülésének közel 40%-át a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vezénylik le, évente közel háromezer baba látja meg itt a napvilágot. A klinika 2009-ben csatlakozott a WHO/UNICEF "Bababarát kórház" kezdeményezéséhez, melynek részeként folyamatosan - akár a klinikáról való távozást követően is - segítik az édesanyákat, amennyiben a baba gondozásában vagy a szoptatásában nehézségük adódik.

A koraszülöttek és újszülöttek táplálása szempontjából nagy jelentőséggel bír az anyatejes táplálás. A Neonatológiai Tanszéken ápolt koraszülöttek fejlődése szempontjából fontos az anya jelenléte.  A laktációs szoba kialakításával a koraszülöttek számára biztosítható egyszerűbben és gyorsabban a frissen lefejt anyatej, melynek összetevői védő hatással vannak a koraszülöttek és újszülöttek számára. A laktációs szobában a gyermekágyas anyák kényelmes, intim környezetben, a klinika dolgozóinak szakértő segítségével tanulhatják meg a szakszerű és higiénikus fejést.

Az új helyiséget dr. Bódis József egyetemi tanár, a klinika igazgatója és Takács Zsuzsanna, a szoba kialakítását finanszírozó Krio Intézet vezérigazgatója adta át február 2-án.

"Hálásak vagyunk minden olyan segítségért, amellyel a klinikánk még inkább megfelel a bababarát jelzőnek. A klinika valamennyi munkatársa azért dolgozik, hogy az édesanyák és a babák ideális körülmények között töltsék itt első közös napjaikat, és hogy mindenben felkészítsük őket a közös életükre" - hangsúlyozta az átadáskor dr. Bódis József.

Forrás

PTE