Kijárási korlátozás értelmezése

2020. március 27.

A PTE Kancellária Humánpolitikai Igazgatóság tájékoztatója

A mai napon megjelent a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet, mely munkavégzéssel összefüggésben az alábbiakat tartalmazza.

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. (3. §)

Ilyen alapos indoknak minősül egyebek mellett a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás.

A rendelet szerinti korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi.

A rendelet 2020. március 28. napján lép hatályba.

A rendelet alkalmazása szempontjából lényeges kérdés, hogy szükséges-e kiadnia a munkáltatónak igazolást a munkavállalók részére a munkavégzés miatti kijárási lehetőség megteremtése érdekében.

Ilyen kötelezettséget a Rendelet nem ír elő, amelyet az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzottak is megerősítenek.

Fentiekre tekintettel a Pécsi Tudományegyetem nem ad ki igazolást a munkavállalói részére.

Forrás:

univpecs.com