Pécs és Szeged közösen kutatja a COVID-19 genetikai vonatkozásait

2020. május 14.

Két hónap alatt harmincnál is több orvos- és élettudományi kutatásba kezdett a Szegedi Tudományegyetem a koronavírussal kapcsolatban. A genetikai projekt azt vizsgálja, hogy ha már elkaptuk a fertőzést, akkor vannak-e olyan genetikai tényezők, amelyek befolyásolják a betegség lefolyását, kimenetelét.

Széll Márta molekuláris biológus, a Covid–19 HUNGEN vezetője elmondja, hogy Magyarországon a halálesetek nagy részét az idősek, vagy a krónikus alapbetegségben szenvedők teszik ki, viszont más országokban – ahol magasabb a megbetegedések aránya – több olyan eset is van, ahol a fiatalabb korosztályhoz tartozók is súlyosan megbetegedtek, úgy, hogy nincs alapbetegségük. Mindezek arra utalnak, hogy vannak olyan genetikai tényezők, amelyek meghatározzák és befolyásolják a betegség lefolyását.

Ezer beteg mintáját gyűjtik majd be közösen, először 200, a koronavírus-fertőzésen már átesett személyen végeznek különböző vizsgálatokat. Remélik, hogy a magyar népességre jellemző genetikai variánsokat is azonosítani fogják, amik meghatározzák a betegség lefolyását.

Forrás:

weborvos.hu