A gyerekek körében a koronavírus-fertőzés általában tünetmentesen vagy enyhe panaszokkal zajlik le – dr. Nyul Zoltán nyilatkozata

2021. április 21.

A koronavírus-járvány első hulláma leginkább az idősebb korosztályt veszélyeztette, a jelenlegi harmadik hullám viszont már a fiatalokat sem kerüli el. Dr. Nyul Zoltán, a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája regionális gyermek-covid-centrumának vezetője elmondta, a gyerekek körében a fertőzés általában tünetmentesen vagy enyhe panaszokkal zajlik le. Ez lehet láz, köhögés, fejfájás, torokfájdalom, izomfájdalmak és légszomj. A ritkább tünetek közé tartozik a hasmenés, nátha, hányinger, hányás, hasi fájdalom, illetve a Covid–19-fertőzésre jellemző íz- és szaglásvesztés is.

Dr. Nyul Zoltán kiemelte, a gyermekkor az egyes panaszok előfordulási gyakorisága, valamint a klinikai kép súlyossága alapján sem tekinthető egységesnek. Idősebb gyerekek gyakrabban és pontosabban tudnak meghatározni egyes szubjektív panaszokat, úgy, mint a fej- és izomfájdalmak, íz- és szaglásvesztés, valamint a légszomj. A serdülők körében, a tíz év alattiakhoz viszonyítva, gyakrabban alakul ki kórházi ellátást igénylő tüdőgyulladás, esetenként pedig elhúzódhat a gyógyulási idő. Általánosságban viszont elmondható, hogy kevesen kerülnek kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ezért azt sem lehet tudni, hogy mennyi somogyi fiatalt kezelnek valamely intézményben.

A regionális gyermek-covid-centrum vezetője hangsúlyozta: a gyerekeknél előfordulnak olyan esetek - például a többszervi gyulladással járó megbetegedések -, amelyek több héttel, akár a tünetmentesen átvészelt heveny fertőzés után jelentkeznek. Ezek a tünete az elhúzódó, lázas állapot, amit változatos, egyéb panaszok, jelek kísérhetnek: gyengeség, elesettség, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, kiütések, kötőhártya-gyulladás, valamint nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodás. Dr. Nyul Zoltán hozzátette, hogy a kórképet immunreakció okozza, a beteg gyerekek ekkor általában már nem fertőznek. A betegség kórházi ellátást igényel, a kezelésre pedig gyorsan és jól reagál a szervezet.

Forrás:

Somogyi Hírlap