Naponta többször is ellenőrzik a rendőrök a járványügyi szabályok betartását a pécsi orvoskaron

2021. április 29.

Tavaly november óta veszélyhelyzeti intézménylátogatási rend él a Pécsi Tudományegyetemen, melynek kapcsán számos intézkedést hoztak az orvoskaron a járványügyi szabályok betartása érdekében, és melyek betartására a kart naponta felkereső rendőrök is figyelmeztetnek.

A PTE ÁOK Dékáni Hivatal emlékeztet, az orvoskar elméleti tömbjében kötelező a maszk viselése. Ennek betartása érdekében december 14-e óta, hétfőtől péntekig 7-19 óra között, 12 órában maszkellenőrzést végző, angolul beszélő biztonsági őr lát el szolgálatot.

A jelenleg érvényben lévő szabályok értelmében a szabályok megsértése egyéni felelősségre vonással jár. Az épület üzemeltetője megbízásából eljáró személy – a biztonsági őr – felszólíthatja az érintettet az előírások betartására. Szóban figyelmeztethet a szabályszegésre, majd, ha valaki továbbra sem viselkedik az előírtaknak megfelelően, a biztonsági őr az épület elhagyására szólítja fel.

Amennyiben valaki figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést, és nem is távozik, vele szemben a vonatkozó fegyelmi, illetve kötelezettségszegési eljárások az egyetem hatályos szabályzatai szerint alkalmazandóak. A Dékáni Hivatal tájékoztatása szerint a renitens egyetemi polgárral szemben fegyelmi eljárás is indítható a fentiek tükrében.

Az orvoskar területén ugyanakkor a biztonsági őrök mellett rendőrökkel is találkozni lehet. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint naponta többször is benéznek az épületbe, körbejárják azt, és szóban figyelmeztetik azokat, akik megszegik a járványügyi szabályokat.

A Dékáni Hivatal kiemelte, folyamatos a kapcsolattartás a hallgatói képviseletekkel (Hallgatói Önkormányzat, Angol-Német Hallgatói Önkormányzat), a közösségi médiában számos tájékoztató kampány futott, melyek az egyetem területén érvényes szabályokról tájékoztatták a hallgatókat.

Az új szabályozásnak megfelelően az ÁOK házirendje is módosult, ezt az épületben és a kari honlapon is közzétették magyarul, németül és angolul. Fontos változás, hogy a lifteket és mosdókat egyszerre csak két fő használhatja, erre is plakátok hívják fel a figyelmet az épületben.