Új eszköz segítségével inaktiválták a koronavírust pécsi virológusok

2021. december 6.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja Virológiai Nemzeti Laboratóriumának, valamint a RoLink Biotechnology Kft.-nek a kutatói saját fejlesztésű UV-kamrában, UV-C fény segítségével inaktiválták a koronavírust, a SARS-CoV-2 wuhani és delta variánsát is. A cég és az egyetem együttműködésének a keretében az UV-C inaktivációs kísérletek során meghatározták azt az UV-C besugárzási dózist, ami megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy annak fehérjéit nem károsítja. Ez az eredmény új lehetőségeket nyit a COVID-kutatásokban, hiszen általa számos, eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó.

Az UV-C által inaktivált, új típusú koronavírust többek között a vírusspecifikus antitestes és sejtes védelem kimutatásához, valamint a SARS-CoV-2 specifikus immunprofil jellemzéséhez használják fel a szakemberek. Ezek az eredmények remek alapot adhatnak a COVID-19-hez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.

Jelen kutatásokat a RoLink Biotechnology Kft. által elnyert, csaknem 130 millió forint teszi lehetővé. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 2020-2.1.1-ED-2020-00100 számú projektjének keretein belül a szakemberek több kutatási célt is meghatároztak, az elsődleges a fent említett eljárás kidolgozása és megvalósítása volt. A projekt második részeként olyan kísérletes vizsgálatokat terveznek, amelyeknek a segítségével a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotúak gyógyításához a hatásos készítményeket. Harmadik célkitűzésként pedig a koronavírus elleni vakcinák teszteléséhez egy olyan új rendszert terveznek kialakítani, amellyel később a vakcinák hatásossága egyértelműen nyomon követhetővé válhat.

Forrás:

PTE