Aspirációs cytológiai laboratórium

A vékonytű aspirációs cytológia diagnosztikus módszertanával laboratóriumunk több mint 2 évtizede foglalkozik, szoros együttműködésben az Orvosi Képalkotó Klinika intervenciós radiológusaival.  Vizsgálati módszertanunk elismert modellként szolgál hazánkban. A módszer lényege: a mintát képalkotás vezérelten, vékonytű segítségével, minimálisan invazív módon vesszük, leggyakrabban járó betegekből. Felszín közeli  (emlő, pajzsmirigy, nyirokcsomó, nyálmirigy) és mélyen fekvő szervekből (tüdő, hasnyálmirigy, vese, máj, lágyrészek) egyaránt, minimális kockázattal, szinte fájdalommentesen vesszük mintáinkat. A vizsgálat azonnal ismételhető és akár több elváltozásból egyszerre is történhet mintavétel. A kiszippantott sejteket hagyományosan tárgylemezre kenve, ill. a mintavevő eszközben maradt sejteket fixáló folyadékba mosva kapjuk elemzésre. A módszer alkalmas akár azonnali, vagy néhány órán belüli diagnózis felállítására.  Mindemellett, az általunk úttörő módon bevezetett és fejlesztett folyadék fázisú minta feldolgozási módszertana segítségével, intézetünk teljes immunhisztokémiai, áramlási cytometriás és molekuláris patológiai diagnosztikus arzenálját is bevetve, a vékonytű aspirációs technika alkalmas a modern kezelési stratégiákhoz szükséges markerek meghatározására, akár minimális, olykor szabad szemmel is alig látható mennyiségű mintából. Laboratóriumunkban fejlesztettük ki és tökéletesítettük a sejtblokk technikát, melyet a folyadék fázisú módszertannal kombinálva szinte veszteségmentesen tudjuk az aspirációs fecskendőből visszanyerni a sejteket, amelyek fixálás után alkalmassá válnak a hagyományos beágyazásra is annak minden előnyével.

A klinikopatológiai együttműködés, minőségellenőrzés részeként esetről esetre követjük a cytológiai vizsgálatok és az ennek nyomán műtétileg eltávolított szövetek, szövettani minták vizsgálati eredményének egyezőségét. Rendkívül kiterjedt konzultatív kollegiális klinikai kapcsolatokkal segítjük a betegek optimális kezelési módozatainak kiválasztását.

Filozófiánk az, hogy a beteg legkisebb terhelésével, a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb információval támogassuk betegek gyógyítását.