Data
Official data in SubjectManager for the following academic year: 2022-2023
Course director
-
Dr. Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
egyetemi adjunktus,
Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet -
Number of hours/semester
lectures: 24 hours
practices: 0 hours
seminars: 0 hours
total of: 24 hours
Subject data
- Code of subject: OOF-OBQ-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
OOA-BIK-T teljesített
Course headcount limitations
min. 5 – max. 12
Topic
A kurzus háttértámogatást kíván adni a Biokémia tárgyból teendő szigorlat sikeres teljesítéséhez.
Az órák során a címekben megadott témákhoz tartozó elmélet rövid összefoglalása után feleletválasztós vagy nyitott kérdések kerülnek a hallgatók elé, amelyeknek a megtárgyalása célozza egyrészt a tananyag jobb elmélyítését, másrészt a vizsgára való célzott felkészülést.
Az egyes témák ennek megfelelően a reguláris kurzus előadásaihoz és gyakorlataihoz képest később kerülnek terítékre.
Lectures
- 1. Bevezetés, Széhidrátok: Szerkezet, kémiai tulajdonságok - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 2. Szénhidrátok: lebontásuk és bioszintézisük reakciói és azok szabályozása - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 3. A szénhidrát-homeosztázist befolyásoló tényezők molekuláris szintű hatásai és a kapcsolódó szerv- és organellumspecifikus megfontolások - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 4. Szénhidrátok: A kapcsolódó rendellenességek/megbetegedések molekuláris alapjai - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 5. Lipidek: Szerkezet, kémiai tulajdonságok - Kőszegi Balázs
- 6. Lipidek: Lebontásuk és bioszintézisük reakciói és azok szabályozása - Kőszegi Balázs
- 7. A lipid-homeosztázist befolyásoló tényezők molekuláris szintű hatásai és a kapcsolódó szerv- és organellumspecifikus megfontolások - Dr. Kovács Krisztina
- 8. Lipidek: A kapcsolódó rendellenességek/megbetegedések molekuláris alapjai - Dr. Kovács Krisztina
- 9. Aminosavak, peptidek, fehérjék: Szerkezet, kémiai tulajdonságok - Dr. Agócs Attila
- 10. Aminosavak, peptidek, fehérjék: Lebontásuk és bioszintézisük reakciói és azok szabályozása - Dr. Agócs Attila
- 11. Hallgatói prezentációk 1 - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 12. Hallgatói prezentációk 2 - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 13. A fehérje-homeosztázist befolyásoló tényezők molekuláris szintű hatásai és a kapcsolódó szerv- és organellumspecifikus megfontolások - Dr. Jakus Péter Balázs
- 14. Aminosavak, peptidek, fehérjék: A kapcsolódó rendellenességek/megbetegedések molekuláris alapjai - Dr. Jakus Péter Balázs
- 15. Nukleotidok, nukleotid-származékok, nukleinsavak: Szerkezet, kémiai tulajdonságok - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 16. Nukleotidok, nukleotid-számazékok, nukleinsavak: Lebontásuk és bioszintézisük reakciói és azok szabályozása - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 17. Hallgatói prezentációk 3 - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 18. Hallgatói prezentációk 4 - Nagyné Dr. Kiss Gyöngyi
- 19. A nukleotid- ill. nukleinsavhomeosztázist befolyásoló tényezők molekuláris szintű hatásai és a kapcsolódó szerv- és organellumspecifikus megfontolások - Dr. Tapodi Antal
- 20. Nukleotidok, nukleotid-származékok, nukleinsavak: A kapcsolódó rendellenességek/megbetegedések molekuláris alapjai - Dr. Tapodi Antal
- 21. Vas anyagcsere, Az oxidatív stressz biokémiája - Dr. Bognár Zita
- 22. Az alkoholfogyasztás biokémiája - Dr. Bognár Zita
- 23. A keringési rendszer biokémiája - Dr. Takátsy Anikó
- 24. A központi idegrendszer biokémiája - Dr. Takátsy Anikó
Practices
Seminars
Reading material
Obligatory literature
-
Literature developed by the Department
http://aok.pte.hu/hu/egyseg/oktatasianyagok/20
Notes
-
Recommended literature
T.A. Swanson, S.I. Kim, M.J. Glucksman: Biochemistry, Molecular Biology & Genetics, 5th edition, Lippincott Williams & Wilkins, 2010
Michael A. Lieberman, Rick Ricer: Lippincott's Illustrated Q&A Review of Biochemistry 1st edition, Wolter Kluwers, ISBN:978-1605473024
Conditions for acceptance of the semester
Legfeljebb 25 % hiányzás megengedett
Mid-term exams
A félév során szóbeli prezentációkat kell tartani.
A pótlási lehetőségek a TVSz szerint biztosítottak.
Making up for missed classes
Nincs.
Exam topics/questions
http://aok.pte.hu/hu/egyseg/oktatasianyagok/20