A Biofizikai Intézet futói diadalmaskodtak a Rókaűzők váltóversenyen

2021. október 27.

Első helyezést ért el a pécsi orvoskar Biofizikai Intézetének csapata az október 23-án megrendezett, sorrendben a 27. Rókaűzők váltóversenyen a Magyar Egyetemek es Főiskolák Országos Bajnokságában.

A nagy hagyományokkal bíró futóverseny során a jelentkezők a Pécs-Kaposvár távot teljesítik. Ahogy az a versenykiírásban olvasható, a négy, illetve tizenkét fős csapatoknak csodálatos helyeken visz az útjuk, a Mecseken és a Zselicen át futnak Orfű, Abaliget, Hetvehely, Becsali, Nagymáté, Tormás, Baranyaszentgyörgy, Baranyajenő, Gödre, Szentbalázs és Sántos érintésével.

A dupla maratoni távnak 27 csapat vágott neki, a MEFOB Oktatók kategóriában 7 óra 27 perc 22 másodperces eredménnyel a PTE Általános Orvostudományi Kar Biofizikai Intézetének csapata, a LéPTEtőmotorok diadalmaskodott. A versenyről dr. Szatmári Dávid egyetemi adjunktussal, a 12 fős csapat kapitányával beszélgettünk.

- Hogyan készültek a megmérettetésre, mennyit kell edzeni egy ilyen versenyhez?

A csapatunk minden tagja rendszeresen fut, ki többet többször egy héten, ki kevesebbet. Próbáltuk előzetesen felmérni az adott szakaszinkat és kicsit magunkévá tenni azokat, mind távban, mind domborzati viszonyok tekintetében, mind pedig helyi adottságokban. Vannak, akik próbaként le is futották, de versenyhelyzetben, a mezőnyben mindenkinek jobban sikerült teljesítenie, mint korábban egyedül.

Két kolléga több nagyobb megmérettetésen is részt vesz idén, ők profik, úgynevezett ötpróbázók. Vannak, akik egyszerűen erre születtek, felveszik a cipőt és akár egy gepárd sebességével is képesek futni. Olyanok is akadnak a csapatunkban, akik tudományos alapossággal képzik és fejlesztik magukat, hogy egy ilyen versenyen egyre jobb eredményt érjenek el.

Egy ilyen jellegű versenyen az egyéni teljesítmény is számít, de a csapat összesített ideje és átlagsebessége a döntő. Mi azt a stratégiát követtük, hogy a három leggyorsabb emberünk futotta a három leghosszabb szakaszt, a többit pedig aszerint osztottuk fel, hogy kihez melyik passzolt a legjobban. 

- Voltak-e nagyobb kihívást jelentő szakaszok a versenyben?

Igazából mind annak tekinthető, mert nem egységes képességekkel és edzettségi szinttel álltunk rajthoz az egyes szakaszokon, illetve a szakaszok kiosztása is ennek függvényében történt. Ennek tulajdonítható, hogy mind kisebb-nagyobb kihívásnak tekinthetjük a saját szakaszunk.

- Milyen tapasztalatokat, élményeket hozott a hétvége? Hogyan értékeli a versenyt?

Talán a verseny minden résztvevője nevében mondhatom, hogy a Rókaűzők váltóverseny hagyományosan egy nagy élmény, és mindenki szeret így elfáradni. Mind csapatszinten, mind egyéni teljesítményben kiemelkedőnek tekintem a megmérettetést. 2019-ben már megpróbáltuk vegyescsapat kategóriában, az a tapasztalatszerzésre volt alkalmas, akkor a 12 főből 11-en voltunk a Biofizikai Intézet munkatársai, a táv teljesítése 45 perccel több időt vett igénybe, mint most. 2020-ban is nevezetünk, de az utolsó pillanatban kénytelenek voltunk lemondani, mert többen kerültünk karanténba vagy kaptuk el a koronavírust.

A LéPTEtőmotorok tagjai:

  • Dr. Bódis Emőke, egyetemi adjunktus
  • Dr. Telek Elek, egyetemi tanársegéd
  • Dr. Huber Tamás, egyetemi adjunktus
  • Dr. Barkó Szilvia, egyetemi adjunktus
  • Dr. Bugyi Beáta, egyetemi docens
  • Kapronczai Róbert, egyetemi tanársegéd
  • Dr. Szatmári Dávid, egyetemi adjunktus
  • Zalai Zsófia, egyetemi tanársegéd
  • Dr. Tóth Mónika, egyetemi tanársegéd
  • Dr. Bukovics Péter, egyetemi adjunktus
  • Dr. Gaszler Péter, egyetemi tanársegéd
  • Longauer Beáta, egyetemi tanársegéd

A Rókaűzők weboldalán közölt adatok szerint a dobogó második fokára a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika "PTE Kitolási Szakasz" nevű csapata állhatott fel, a harmadik helyet pedig a PTE ÁOK Élettani Intézet "ÉlettanÁSZléPTEK" gárdája szerezte meg. A negyedik helyen a PTE KK Szívgyógyászati Klinika „SVES run” csapata, míg az ötödik helyen a MATE Kaposvári Campus „MATE Kaposvári Oktatók” együttese végzett.