Deutériummegvonás – új fejezet a daganatos betegségek megelőzésében

2022. február 4.

Rangos nemzetközi szaklapban, a Cancer Control című folyóiratban publikálták magyar kutatók legfrissebb eredményeit, melyek szerint a deutériummegvonás gátolja a rák kialakulásához köthető gének működését, a daganatok kifejlődését és megelőzi a betegség kiújulását tumormentes betegekben.

A világon 2018-ban 18,1 millió új daganatos beteget diagnosztizáltak, ez a szám új kezelési és prevenciós stratégiák nélkül 2040-ig 29,5 millióra, a daganatos halálozás 20 éven belül 9,6 millióról 15,6 millióra emelkedhet. A Cancer Control 2022. január 19-i számában megjelent publikációban közölt vizsgálati eredmények azt igazolták, hogy a természetesnél magasabb deutériumszint sejttenyészetben több száz, a sejtosztódás szabályozásában kulcsszerepet játszó gén működését fokozta egyidejűleg. Ez megerősíti azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a sejtosztódás elindulásának előfeltétele a magasabb deutérium-hidrogén arány.

Állatkísérletben, a csökkentett deutériumtartalmú vízzel (DDW) itatott egerekben tumorindukció után sem fejlődtek ki a daganatok, vagy csak hónapokkal később, mint a normál vízzel itatott kontrollcsoport egereiben. Utánkövetéses humán vizsgálatban a kutatók 204, korábban daganattal kezelt, utókezelésként DDW-t fogyasztó tumormentes beteg adatait elemezték. A követési idő alatt a 204 beteg közel 80%-ánál (156 beteg) nem újult ki a betegség, és mindössze 11 beteg hunyt el, közülük is hatan csak évekkel a DDW-fogyasztás befejezése után.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. közel 30 éve irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat, a Cancer Control folyóiratban most publikált eredményeket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézetének, és a szegedi Avidin Kft. kutatóival együttműködésben közölték.

Az eredmények megerősítik, hogy a deutériummegvonással jelentősen csökkenthető a daganatos betegségek kiújulásának kockázata, egészséges populáció esetében a rák kialakulásának esélye.

Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt. az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt, a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést.

Forrás:

ots.mti.hu