Prevenciós rendelés és testösszetétel-mérés az Orvosi Népegészségtani Intézetben

2022. október 5.

Az orvoskar dolgozóinak szóló egészségügyi szűrővizsgálat újbóli beindításával párhuzamosan prevenciós rendelésbe kezd ősszel az orvoskar Orvosi Népegészségtani Intézete, amit a szűrésektől függetlenül is igénybe lehet venni mindazoknak, akik szeretnének képet kapni az egészségi állapotukról, változtatni életmódjuk bármely elemén, vagy egyszerűen csak többet tenni az egészségükért. Az intézetben testösszetétel-mérésre is várják az érdeklődő munkatársakat, melynek során megtudhatják testtömegindexüket, testzsírarányukat, vázizomtömegüket és további, fontos paramétereiket, melyek útba igazíthatnak táplálkozási stratégiájuk és fizikai aktivitásuk hatékonyságát illetően. Az újonnan indított szolgáltatások jelentőségéről dr. Kiss István professzor, az Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója beszélt.

 

Schweier Rita írása

 

„A prevenciós rendelés összefügg az egészségügyi szűrővizsgálattal, bár attól függetlenül is igénybe vehető. Utóbbi során ugyanis kaphat a beteg olyan eredményt, hogy azonnal beküldik a kardiológiára, vagy épp mentőt hívnak hozzá, bár az ilyen esetekből lesz vélhetően a kevesebb. A többséget nagy valószínűséggel szakorvoshoz küldik egy-egy lelet kapcsán, és ezt a kar meg is szervezi, azaz nem hagyja magára a munkatársakat a későbbiekben sem. Biztosan lesznek olyanok is, akiknek csak figyelemfelkeltő eltéréseik lesznek, amikkel még nem kell szakorvoshoz fordulniuk, pusztán nyomon követniük és időközönként ellenőriztetniük az értékeiket. No, náluk van igazán helye az életmód-prevenciónak, vagy életmódterápiának, ők jelentik a prevenciós rendelés elsődleges célcsoportját” - mondja dr. Kiss István.

A rendelést megelőzés-orvostani, népegészségtani szakorvos vezeti, aki az „egész beteget” látja és folyamatos kontrollal, konkrét tanácsokkal kíséri a változás, változtatás folyamatában. Például ha valakinek azért emelkedettebbek bizonyos értékei, mert kissé túlsúlyos, akkor nem pusztán annyit mond a munkatársnak, hogy mozogjon többet és ügyeljen arra, mit eszik, hanem ennél jóval hatékonyabb, konkrétabb segítséget nyújt, lépésről lépésre. Szükség esetén ő lesz az, aki elküldi dietetikushoz, és hozzá megy vissza a más szakorvosoktól kapott eredményeivel. A népegészségtani szakorvos laborvizsgálatokat is kérhet, az a dolga, hogy folyamatosan menedzselje a hozzá fordulót. A cél az, hogy a rizikófaktorok elleni küzdelemben segítsék a munkatársakat, akik önmaguktól erre nem feltétlenül lennének képesek.

Dr. Kiss István a dohányzást hozza példának, amit - korábbi kérdőíveik tapasztalatai alapján - sokan próbáltak elhagyni, ám nem jártak sikerrel. Intézetükben van olyan szakember is, dr. Balogh Erika, aki ebben tud segíteni. Szerinte az amatőr küzdés bizonyos területeken nem vezet eredményre, mivel az emberek nem tudják, mely módszerek a leghatékonyabbak, hogyan lehet ténylegesen eredményes az életmódváltás. Az Orvosi Népegészségtani Intézet munkatársai személyre szabott támogatást nyújtanak a változtatás megtervezésének a folyamatában, és azoknak a gyakorlati problémáknak a megoldásában is, amik ezzel járnak.

Mint mondja, tevékenységük komplexitása a háziorvosokéhoz hasonlatos, akiknek azonban az utóbbi években nemigen volt idejük és módjuk arra, hogy a napi 60-as és 80-as beteglétszám mellett betegeik egészségmegőrzését és védelmét is szolgálják, főleg a járvány idején. A praxisközösségek megszerveződésével, létrejöttével azonban már előírás számukra, hogy kifejezetten preventív tevékenységet is kell folytatniuk. Az ő munkájukat egészíti ki, illetve segíti a népegészségtani szakorvos.

Dr. Kiss István szerint van elég szakemberük, ő inkább attól tart, hogy kevesen élnek majd a prevenciós rendelés lehetőségével, holott ingyenes, személyes, elérhető, és nem utolsósorban sokat segíthet. A mai magyar valóság ugyanis az, hogy az emberek többsége akkor megy orvoshoz, amikor már nagyon beteg, ám ennek ellenére hisz abban, hogy a karon dolgozók képezik a kivételeket.

„A prevenció olyan, akár egy hosszú távú befektetés. Most kell tennem azért, hogy a későbbiekben is jól legyek és ennek az előnyeit élvezhessem. Néhány apró dolog megváltoztatásával jelentős mértékben lehet a betegségek kialakulásának a kockázatát csökkenteni, és ezt tudatosítanunk kell az emberekben. Az egészségmagatartást csak személyesen, közvetlenül, több alkalommal, a páciensre időt szánva lehet formálni, a szakma szabályai szerint” - mondja az igazgató, aki fontosnak tartja megjegyezni, hogy a megelőző orvostan- és népegészségtan szakképzés és szakvizsga is jelentős átalakulás alatt áll. Két évvel ezelőtt a négy egyetem vezetői már megállapodtak a szakképzés továbbfejlesztésében. Korábban a képzés során és a szakvizsgáztatásnál is a népegészségtan elemei voltak hangsúlyosabbak, ez azonban változni fog. Míg a népegészségtan a populáció szintű tevékenységekre, addig a megelőző orvostan az egyénre fókuszál. Reméli, hogy a praxisközösségeknek előírt, néhány órányi prevenciós rendelést végezhetik a jövőben az ő szakembereik is.

A prevenciós rendelés mellett az Orvosi Népegészségtani Intézetben testösszetétel-mérésre is várják az érdeklődő munkatársakat, ami egyrészt arra szolgál, hogy állapotuk ezen aspektusát is megismerhessék, másrészt tudatosítsák magukban a változás szükségességét, ha eredményeik erre utalnak. A testtömegindex érték mellett többek között az is megtudható belőle, hogy mekkora az izomtömege az illetőnek, hogyan alakul a zsírszázaléka, illetve annak eloszlása a testén. Segítségével megállapítható továbbá, hogy milyen sikerrel változtattunk táplálkozásunkon, illetve mennyire hatékony egy-egy mozgásforma a számunkra. Ez a létező legpontosabb, nem invazív vizsgálati eljárás. Ismert, hogy az elhízás, a túlsúly milyen óriási kockázati tényező több betegség kialakulásában is, ennek mértékéről és összetételéről a készülék nagyon pontos útbaigazítást ad. Ez a lehetőség vélhetően bemenetet is jelent a prevenciós rendelésre. A mérésre jelentkezők nemcsak a gép által rögzített adatokat kapják kézhez, hanem a dietetikusok szakmai véleményét is, akik a későbbiekben konzultációt is tartanak az érdeklődőknek, amit egyre többen vesznek igénybe. Dr. Kiss István bízik abban, hogy így lesz ez a szűrővizsgálatok után is, és a munkatársak a prevenciós rendelésre is eljönnek, amire egyébként a leleteiken is szerepel majd utalás.

Friss információkat a prevenciós rendelésről és a testösszetétel-mérésről itt találnak:

YourLife - Prevenciós rendelés

YourLife - Testösszetétel-mérés