Füstmentes november – beszélgetés az Orvosi Népegészségtani Intézet munkatársaival

2022. november 16.

Interaktív programot rendezett november 14-én a pécsi Szabadkikötőben az Improvokál Társulat a PTE Zöld Egyetemmel, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézetével és a PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégiummal karöltve, a „Füstmentes november” kampányhoz csatlakozva.

Az esti találkozón a dohányzás volt fókuszban a prevenció szemszögéből, a társulat által bemutatott jelenetek is ezt a tematikát követték. A jelenetek között a társulat vezetője, Hosszú Norbert beszélgetett dr. Balogh Erikával, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézetének munkatársával és dr. Kiss István professzorral, intézetigazgatóval. A szakértők beszéltek a káros szenvedélyről való leszokás nehézségeiről, emellett próbáltak támpontokat is adni a leszokáshoz, kiemelve a közösség támogató szerepét, ismertetve a káros egészségügyi hatásokat.

Dr. Kiss István hangsúlyozta, hogy a rossz szokás hatalmából való szabaduláshoz a legfontosabb a mentális egyensúly, ha ugyanis nincs meg a belső nyugalom, akkor az elhatározás is nehezebben születik meg, vagy marad tartós. Rátértek a nikotin fiziológiai, biokémiai hatásának elemzésére, arra a folyamatra, ahogyan a jutalmazás érzete kialakul a dohányzás során, az Improvokál fiataljai pedig ezeket a folyamatokat dolgozták fel a színpadon.

Szó esett az orvoskar YourLife egészségprogramjáról is, melynek célja, hogy segítsenek a hallgatóknak és a munkatársaknak jobban érezni magukat. A függőség ugyanis őket is érinti, többek között a fokozott stresszhelyzet miatt.

Forrás:

bama.hu

Fotó:

Pixabay.com