Házi Cini Minis, granola és köleskása? Otthon is el tudod készíteni!

2023. október 30.

Hogyan készítsünk finom, házi granolát, mely sokkal egészségesebb, mint a bolti változat? Miként varázsolhatunk pár perc alatt otthoni Cini Minist, köleskását, amitől jobban indul a napunk? Ezekbe a mesterfogásokba kaptunk betekintést október 10-én, a PTE Egészségtudományi Kar tankonyháján tartott egészségesétel-készítő workshopon, melyre az egyetem hallgatóit és munkatársait várták.

Kovács Hanga riportja

A főzőworkhop a pécsi orvoskar egészségprogramja, a YourLife szervezésében zajlott, és  Kálóczi-Wolher Veronika dietetikus tartotta, aki három egészséges, otthon elkészíthető reggeli receptjével készült.

Hagyományos reggeli ételünk szokott lenni a müzli, a zabkása vagy a különféle gabonapehely. Ugyanakkor, mutatott rá a dietetikus, az ilyen típusú, boltban vásárolt termékek nagyon sok cukrot tartalmaznak. A cukor gyorsan felszívódó szénhidrát, emiatt, ha cukros reggelit fogyasztunk, hamar megéhezhetünk az étkezést követően. Ha viszont otthon készítjük el reggelinket, kevesebb cukorral vagy akár anélkül, sokkal tovább szinten tarthatjuk a vércukor-szintünket, és még az egészségünkhöz is hozzájárulhatunk.

A workshop első elkészített étele a granola volt. Ennek készítése során olyan hozzávalókat alkalmaztunk, mint a zab, a mazsola, mogyoró, mandula, ízesítésnek pedig egy kis fahéj vagy kókuszreszelék állt rendelkezésre. Édesítőszernek mézet használtunk, attól függően, hogy ki mennyire szereti édesen ezt a reggeli fogást.

Miután összevágtuk és megpirítottuk a magvakat, belekevertük a hozzávalókat, ezt betettük a sütőbe, majd 15-20 perc alatt aranybarnára sütöttük. Egy kis tej vagy joghurt hozzáadásával reggelire tökéletes választás, hiszen lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, egyúttal rostban gazdag, jól indul tőle a napunk.

Amíg a granola pirult a sütőben, nekiláttunk a köleskásának. Miután alaposan átmostuk a kölest, egy kis tej hozzáadásával puhára főztük. Ízesítésként ugyanúgy használhatjuk a fahéjat és kókuszreszeléket, mint a granolánál.

Miután megfőtt, hozzákevertük a pépesített banánt és az apróra vágott fügét, és már el is készült. Ha nem szeretjük a köles ízét, akkor helyette ugyanígy készíthetünk zab- és rizskását.

Az utolsó étel a házi Cini Minis volt. Ez egy roppant egyszerű recept, ami nagyon hasonlít az eredetihez, csak sokkal egészségesebb. Ehhez teljes kiőrlésű tortilla lapokra volt szükségünk, azoknak mindkét oldalát olvasztott vajjal bekentük, felkockáztuk és beleforgattuk egy cukros, fahéjas tálba.

Utána mehetett is a sütőbe egy sütőpapíron, ahol 15-20 perc alatt ropogósra sült, és már lehetett is fogyasztani.

A workshop folyamán betekintést kaphattunk olyan reggeli elkészítésébe, ami hozzájárul a vércukorszintünk fenntartásához, rostban és vitaminokban gazdag, illetve otthon is könnyen elkészíthető. Most már tudjuk, hogy a boltokban kapható, hagyományos, magas cukor tartalmú zabpelyheket és müzliket mivel helyettesíthetjük annak érdekében, hogy sokkal egészségesebben induljon a reggel.

Címlapkép:

Pixabay.com