TDK

TDK témáink

A kérdőívek fontos mérőeszközök a kutatás és az alkalmazott pszichológia számos területén. A megfelelő pszichometriai tulajdonságokkal rendelkező kérdőívek rendkívül gyorsan, egyszerűen és megbízhatóan képesek mérni különböző pszichológiai jelenségeket, melyek által jobban megismerhető az emberi működés. Egy kérdőív adaptálása a fordításon túl komplex folyamat, mely kellő körültekintéssel kell elvégezni.  

Az utóbbi évtizedben, az emberi mozgáselemzéssel foglalkozó kutatások jelentős fejlődésen mentek keresztül, mivel az orvoslásban és a sport területén megnövekedtek az igények a pontos és hatékony, emberi mozgásokat rögzítő és feldolgozó módszerek iránt. A mozgás és testtartás elemző rendszerek hatékonyak lehetnek az elváltozások diagnosztizálásában, kezelésében és a mozgásszervi problémák megelőzésében. A funkcionális aktivitások mozgáselemzése fontos része a rehabilitációnak és a sportnak

Társtémavezető: Dr. Novográdecz Gergely

A szalagsérülések egyre gyakoribb előfordulásának köszönhetően világszinten megnőtt az igény a szalagrekonstrukciós műtétek iránt, amelyek közül kiemelendő az elülső keresztszalag pótlása. Az elülső keresztszalag szakadásának incidenciája világszinten növekvő tendenciát mutat, és mára rutinszerűen végzett beavatkozássá vált az ortopéd sebészetben. A szalagsérülések viszonylag magas előfordulási rátájának, a fejlődő műtéttechnikának és az ínrekonstrukciók növekvő igényének köszönhetően, az elmúlt húsz évben megkezdődtek a kutatások alternatív ínpótlási eljárások kifejlesztésének irányába. A jelenleg használt graftoknak megvannak a maguk hátrányai. Az autograftok keresztszalag pótlás esetében korlátozott mértékben hozzáférhetőek, az eltávolításuk (harvesting) meggyengíti a térd extensor apparátusát, illetve a medialis balance-ot (hamstring graftok esetében). Az allograftok tárolása körülményes, speciális eszközös hátteret igényel, amely nem minden intézet számára megvalósítható, továbbá a beépülésük kérdéses, és a legkörültekintőbb donorválasztás esetén sem tudjuk kizárni az infekciók átvitelét. Ezen hátrányok ismeretében jogosan merült fel a kérdés, hogy elő lehet-e állítani olyan graftot, amelynek nincs antigenitása, megfelelő mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik és az infekciók átvitele kizárható. A szintetikus graftok használata nem igazán terjedt el a szakmában, felhasználásuk csak szűk indikációval történik, azonban a decellularizált graftoknak nagy jövője van a szalagplasztika vonatkozásában. Kutatásunkban decellularizált ín graftok szövettani és mechanikai paramétereit vizsgáljuk.

A sportfizioterápia a gyógytorna (fizioterápia) egy olyan speciális részterülete, amelyben a hobbi vagy versenyszintű sportolók sérüléseinek megelőzésére (akut és krónikus) és/vagy azok leküzdésének céljából alkalmazott komplex egészségügyi és sporttudományi ismeretanyagon alapuló kezelési eljárásokat végzünk. A tantárgy célja a sportorvostan általános elméleti és a mindennapi gyakorlatban alkalmazott alapjainak bemutatása, kontextusba helyezése a fizioterápia szemszögéből. A kurzus során az orvostanhallgatók számára korszerű és alkalmazható tudást és átfogó képet tudunk adni az orvostudományhoz közel álló társszakmának egy igen népszerű területéről.  A tematika kialakítása tükrözi azt a szándékunkat, hogy a hobbi-és versenyportokban részt vállaló hallgatók egyaránt hatékonyabb, biztonságosabb és eredményesebb munkát végezhessenek. Az elméleti ismereteket gyakorlati bemutatókkal egészítjük ki a komplexebb tapasztalás és élmény érdekében.

Társtémavezető: Kiss Gabriella

Manapság egyre több példát látunk arra, hogy egy élsportoló akár több évtizedes karrierrel a háta mögött, közel a 40. életévhez, nemzetközi sikereket ér el és sportágában kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az évekig tartó intenzív, sokszor egyoldalú fizikai terhelésnek, ami a versenysportot jellemzi, ára van. A testi adaptáció következtében, az akut sérüléseknél sokkal gyakrabban találkozhatunk az adott sportágra jellemző túlterheléses panaszokkal. Természetesen ebben szerepet játszik az egyéni érzékenység is, amit idejében felismerve egyénre szabottan lehet menedzselni. Ennek elengedhetetlen eleme az egyéni kockázatbecslés, amit megfelelő adatgyűjtéssel lehet elvégezni. Az egyéni rizikó ismeretében tervezett megelőző tevékenység számos, több tényezőt is felölelő építőelemből áll és leginkább csapatmunkát igénylő feladat. Az adatgyűjtés és –elemzés nem csak az egyéni vagy csapatszintű fejlesztés alapját teremti meg, de lehetőséget ad a folyamatos nyomon követésre is. Ezzel a prevenciós szemlélettel tudjuk segíteni sportolóink hosszútávon fájdalom- és sérülésmentes karrierjét és az élethosszig tartó fizikai aktivitás esélyét.

A sport mára már ismert pozitív élettani, és pszicho-szociális hatásai sokszorosan érvényesülnek a csökkent képességűek sportjában. A parasport által megszerzett edzettséggel, képességekkel a parasportolók könnyebben boldogulhatnak a mindennapi életben, mint a nem sportoló társaik. Napjainkban a parasport nemcsak szabadidős tevékenység, magas színvonalú verseny-, és élsport, hanem szociális kapocs, és főként a rehabilitáció eszköze a csökkent képességűek terápiájában. Azonban az eredményesség növelése, a sportteljesítmény fokozása itt is ugyanolyan fontos, mint az épeknél. Ezek alapfeltétele mára már bizonyítottan a megfelelő sporttudományi háttér. A parasportban végzett kutatások, fizikai felmérések révén, nyomon követhető az aktuális edzettségi állapot, növelhető a sportolói teljesítmény, az edzői munka, és az edzés technika eredményessége. A sporttudományos háttér nem utolsó sorban alapul szolgál, sportágspecifikus, prevenciós technikák kidolgozására, melyekkel az akut illetve az egyoldalú túlterhelést követő sérülések elkerülhetővé válnak, amelyek a csökkent képességgel bíró sportolók körében komoly, akár életminőséget rontó következményekkel is járhatnak.

Napjainkban is aktuális téma a fizikai teljesítmény mérése, monitorozása a verseny- és az amatőr sportolók, egészséges és beteg populációk körében. A vérből történő, invazív vizsgálatok szerepét sok esetben átveszik az alternatív testfolyadékok analízise. A téma a különböző testfolyadékok (elsődlegesen nyál) molekuláris sporttudományi kutatásokban való alkalmazhatóságával foglalkozik. 

Társtémavezető: Dr. Bufa Anita

A fizikai aktivitás mennyiségi és minőségi tényezői függvényében különböző mértékben befolyásolja a hormonháztartást. Ezt és a regeneráció hatékonyságát vizelet szteroid hormon-metabolit profil (androgének, kortikoszteroidok) vizsgálatával, gázkromatográf-tömegspektrometria analitikai módszer segítségével határozzuk meg.