Uniós szinten is párját ritkító szuperrezolúciós mikroszkóplabort avattak a PTE orvoskarán

2021. december 13.

Dr. Ábrahám István professzorról, az Élettani Intézet korábbi, idén áprilisban elhunyt igazgatójáról nevezték el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán (ÁOK) működő Szuperrezolúciós mikroszkóplabort (Nano-Bio-Imaging Core Facity), melyben egyedi molekulakövetésre alkalmas eszközt is találni, valamint olyanokat is, melyek a nanovilágot tárják fel a kutatók számára.

A december 13-i névadó ünnepségen dr. Buzás Péter, az Élettani Intézet megbízott vezetője elmondta, a labor megalakulásával egy európai uniós viszonylatban is párját ritkító mikroszkópegyüttes állt össze.

Több szuperfelbontású, egyedi molekulakövetésre is alkalmas eszköz is megtalálható benne, a berendezések teljesen pormentes, kontrollált hőmérsékletű területen működnek. Buzás Péter hozzátette, gyakorlatilag nincs olyan ága az orvosi és biológiai kutatásoknak, ahol ne lehetne kamatoztatni egy ilyen eszközpark tudását.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora ünnepi beszédében kiemelte, a Szuperrezolúciós mikroszkóplabor létrejöttében komoly szerepe volt Ábrahám Istvánnak. Mint fogalmazott, az igazgató „hagyatéka nem csekély, nem ismert lehetetlent, ha valamit el kívánt érni, annak minden úton-módon utánajárt”.

Az ünnepi beszédeket követően a professzor lányával, Ábrahám Viktóriával felavatták dr. Ábrahám István emléktábláját, valamint leleplezték az elhunyt professzor nevét viselő Szuperrezolúciós mikroszkóplabor névtábláját. Egyúttal bemutatták a Nano-Bio-Imaging Core Facilityt szimbolizáló installációt, mely Ábrahám Viktória munkája.

A folytatásban a Szuperrezolúciós mikroszkóplabor kialakításának történetével ismerkedhettek meg a résztvevők, valamint szakmai előadásokat hallgathattak, a délután folyamán a labor bejárására is lehetőség nyílt.

A névadó ünnepségről készült galéria (fotók: Verébi Dávid):

További fotók:

Csortos Szabolcs/UnivPécs