A fehér köpeny ünnepe hallgatói szemmel

2022. szeptember 30.

A napokban megrendezésre került egyetemünkön a 7. White Coat Ceremony, az English-German Student Council által kezdeményezett, mára az Általános Orvostudományi Kar hagyományává vált avatási ünnepség.

Ennek keretében a harmadik évüket kezdő hallgatók átvehették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának címerével hímzett fehér köpenyeiket, melyek mostantól végigkísérik őket a kórházi órákon, nyári gyakorlatokon, egészen a tervezett 2026-os diplomaosztóig.

A „fehér köpeny szertartás” a hippokratészi eskü letételéhez, és a diploma átvételéhez hasonló jelentőségű mérföldkő a tanulmányaink során, így a hallgatók számára ez az egyik legjobban várt és legemlékezetesebb pillanat az orvossá válás felé vezető úton.  Egyetemünkön a hallgatók az alapozó modul sikeres lezárásával érdemlik ki a fehér köpeny viselését, ami így a preklinikumba való belépést, azt követően pedig a klinikai csapat részévé válást jelzi.

Az est első felében elhangzott köszöntőikben a kar, valamint a hallgatók további oktatásában résztvevő intézetek vezetői is hangsúlyozták, mit jelképez a fehér köpeny, mekkora megtiszteltés, de egyúttal felelősség is a viselése. A betegek számára a köpeny szakmai tudást, empátiát, bizalmat szimbolizál, amelyet az újonnan avatottaknak is ki kell érdemelniük. Ez felelősségteljes hozzáállást, alázatot, és rengeteg további tanulást jelent.

A hallgatókat hatos csoportokban szólították a pódiumhoz, ahol – a tapsvihart, kézfogásokat és gratulációkat követően - ünnepélyesen magukra ölthették friss, fehér köpenyeiket.

Az esemény méltó megünneplése az eddig elért eredményeknek, lezárása az Alapozó modulnak, a vízválasztó szigorlatoknak, és egyben motiváció arra, hogy újult erővel tudjunk belépni az orvossá válás következő szakaszába.

Mindemellett, a jó szervezésnek köszönhetően az esemény pörgős is volt; alig egy óra alatt mindenkire sor került. A hallgatók így hamar csatlakozhattak meghívott családtagjaikhoz és barátaikhoz, hogy velük közösen folytassák az ünneplést. Legtöbben az egyetem kertjében, valamint a régi és új épület aulájában fényképezkedtek, hogy megörökítsék ezt a meghatározó pillanatot.

Gratulálok a harmadévbe lépő évfolyamtársaimnak!

Kitartást és további sok sikert kívánok a tanulmányaitokhoz!

 

Írta:

Kiss Krisztina – harmadéves hallgató

Confabula

Fotó:

Verébi Dávid