„Szövettan és vizuális ábrázolás” - nagy sikerű tárlat egy közös kurzus nyomán

2022. szeptember 27.

„Szövettan és vizuális ábrázolás” címmel nyílt tárlat szeptember 20-án, 17 órakor Pécsett, a Civil Közösségek Házában, a VI. Pécsi Tanuló Fesztiválhoz kapcsolódva. A kiállítást dr. Reglődi Dóra professzor, a PTE ÁOK Anatómiai Intézetének igazgatója nyitotta meg.

A „Szövettan és vizuális ábrázolás” egy közös kurzus az Anatómiai Intézet és a PTE Művészeti Kara között, amit festő- és grafikushallgatóknak hirdetnek meg. Ennek során az orvostanhallgatók a Művészeti Kar műtermébe látogatnak, ahol leírást adnak egy szövettani metszetről egy festőhallgatónak. A kurzus ötletét a nyomozások során is bevetett fantomképrajzolás adta, ahol egy tanú - jelen esetben egy orvostanhallgató - ad ”személyleírást” egy festőhallgatónak, melynek eredményeként egy szövettani képet próbálnak beazonosítani.

A Művészeti Kar részéről dr. Nyilas Márta professzor asszony vezetésével valósul meg a kurzus minden tanévben, csupán egy félév kihagyással, az ÁOK részéről pedig dr. Reglődi Dóra professzor asszony az „Anatómia határterületei” fakultatív kurzusából kerülnek ki a diákok. Érdekessége, hogy a festőhallgató nem láthatja a szövettani képet, ahogyan az orvostanhallgató sem láthatja a festményt elkészülte előtt.

Az online oktatás alatt sem szünetelt az együttműködés, de lényegesen átalakult. Mindkét kar hallgatói számára nagy élmény egy teljesen más világba betekintést nyerni, valamint egymás nyelvét megérteni. A szövettani metszet leírása során nem használhatnak szakkifejezéseket, meg kell tanulniuk laikusok számára érthető módon leírást adni a képről. A Művészeti Kar hallgatóinak van egy további feladatuk is, mert az elkészült képet továbbgondolva egy újabb műalkotást kell elkészíteniük. Azon kívül, hogy a kurzus nagyszerű lehetőség a két kar közötti együttműködésre, egy teljesen újszerű művészi megvilágításban ábrázolja a kommunikáció fontosságát és nehézségeit a különböző szakmák között.

A visszajelzések szerint a projekt nagyon népszerű mind az orvostanhallgatók, mind a festőhallgatók körében, amit a kurzus során készült képek is tanúsítanak. Ezekből nyílt tárlat szeptember 20-án a Civil Közösségek Házában. A kiállítás október 17-ig tekinthető meg.

Köszönet illeti a kurzus és a kiállítás megszervezéséért a Művészeti Kart, valamint az ÁOK demonstrátor hallgatóit, Vicena Viktóriát és Uzelman Emesét!

Galéria:

További képek a képre kattintva tekinthetők meg.