A Nemzeti Tudósképző Akadémia diákjainak látogatása a PTE Anatómiai Intézetben

2023. június 15.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia Kaposvári Középiskolai Területi Központjának diákjai látogattak a PTE ÁOK Anatómiai Intézetébe a napokban Az eseményen három gimnázium húsz, főként 10. és 11. évfolyamos tanulója és két kísérőtanára vett részt.

A programot Kertészné Bagi Beatrix a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanára, valamint dr. Tamás Andrea és dr. Gaszner Tamás, az Anatómiai Intézet dolgozói szervezték.

Az intézményben eltöltött közel három és fél óra felejthetetlen élményt nyújtott minden résztvevőnek. A szervezők a programelemek tudatos összerendezése során odafigyeltek a fokozatosságra és a diákok életkori sajátságaira is.

A gyakorlat szövettani bemutatóval kezdődött, ahol a diákok mikroszkópos metszeteken, hallgatói mikroszkóppal, önállóan keresték meg a kivetített szövettani részleteket.

A szövetek után, a boncteremben, szervek, szervrendszerek műanyagból készült aprólékos modelljeit tanulmányozhatták.

Ezt követte a formalinban tartósított szervek, szervrészletek vizsgálata. Szívet, lépet, májat, tüdőt, medencét, lábízületet tanulmányozhattak valóságos nagyságában, valóságos környezetben. Az anatómiai bemutató az egyes szervekről kialakult képet a felépítésük és a működésük összekapcsolódásának részletes bemutatásával tette teljessé.

Végül a szerveket szervrendszerbe illesztve egy tetemben szemlélhették meg. Így állt össze a részletekből az egész szervezet.

Különleges élmény volt az emberi agy felépítésének vizsgálata.. A teljes agyból és a különböző síkú metszeteiből készült preparátumokon megfigyelhették az agy fő részeit, az agyhártyákat, az agyidegeket a kilépési helyeikkel együtt, valamint a kisagy csodálatos „életfa” struktúráját.

Rengeteg, a mindennapokhoz kötődő érdekes témáról esett szó, és a tanulók számtalan kérdésre kaptak választ.

Ugyan a diákok a több órás folyamatos koncentrációt igénylő programon kissé elfáradtak, de olyan sok mély és átfogó ismerettel bővíthették tudásukat az emberi testről, amelyre hagyományos tanórai keretek között nem lett volna lehetőségük.

Az interaktivitás és a kézzelfoghatóság lehetősége olyan élményt jelentett a diákok számára, ami miatt a jövőben közülük biztosan sokan választják majd az orvosi pályát.