3D, AR- és VR technológiákkal emelné új szintre az orvosképzést és a műtéteket a HoloSapiens

2024. június 19.

Oktatásfejlesztésben, orvostanhallgatók készségfejlesztésében és a tervek szerint valós sebészeti eljárások során is alkalmazható lehet a HoloSapiens orvostechnológiai startup cég AR-, VR- és MR-technológiákra épülő projektje. Minderről a cég munkatársa, egyben a PTE ÁOK alumnusa, az Anatómiai Intézet oktatója és kutatója, dr. Jason Sparks nyilatkozott a Telexnek.

A pécsi kutató elmondása szerint projektjük három szegmensre tagolható. Az oktatásfejlesztési résszel a 3D látásmódot nagy mértékben igénylő tárgyak esetén, amilyen az anatómia is, szeretnének támogatást nyújtani. Használatával a hallgatók a bonctermi oktatáson kívül is gyakorolhatnának a tetemeken, csak a virtuális térben.

A fejlesztés hatékonyan támogathatná a manuális skillek fejlesztését is, legyen szó orvostanhallgatókról, rezidensekről, vagy akár továbbképzésen részt vevő orvosokról. Mindezt dr. Jason Sparks szerint úgy lehet elképzelni, hogy a hallgató 3D szemüveget visel, és van előtte egy fizikai modell is, melyen beavatkozásokat végez.

"Ahogy végezzük a fizikai modellen a beavatkozást, adatokat tudunk gyűjteni, például hogy milyen mélyre szúrtuk be a tűt. Ebből következtetéseket tudunk levonni, mondjuk, hogy »itt túl mélyre mentél, ott túl felületes voltál«. A fizikai modellt egy 3D nyomtatott modellként kell elképzelni, ami, mondjuk, egy gerincoszlop, egy törzs vagy egy alkarrészlet. A foglalkozás után a kapott adatokat ki tudjuk értékelni, és ez azért jó, mert így nyomon követhető, hogy az egyes foglalkozások után van-e készségfejlődés, csökkennek-e a hibák" - részletezte a pécsi kutató az interjúban.

A projekt harmadik eleme már-már science-fictiont idéző. „A sebészeti eljárások során használnánk a vegyes valóságú szemüveget, kivetíthetjük vele a betegre a saját MR-, CT- vagy ultrahangképeit a műtét közben, ami navigációs és döntéstámogató segítséget nyújthat a beavatkozás során” – fogalmazott dr. Jason Sparks. Hozzátette, végső céljuk, hogy technológiai fejlesztésük a mindennapi műtéti beavatkozások részévé váljon.

Mint mondta, mivel ez egy teljesen új technológia, az engedélyeztetések hosszabb folyamat során kerülnek ki. A technológiai háttér is akadályozza a cég elindulását, hiszen a műtétek során a pontosság rendkívül fontos. Jelenleg az anatómiai programmal alakítanak ki kapcsolatokat a magyar egyetemekkel. Később csatlakozhatnak hozzájuk magánorvosképzések, magáncégek és fogászati továbbképzések is. Az orvostudományon kívül is rendelkezésükre áll számtalan lehetőség, az építészet és művészet is hasznosíthatja a HoloSapiens technológiáját a jövőben.

Hozzátette, szeretnék, ha 2024 végére meglennének az első eladott oktatásfejlesztési programjaik az anatómia tárgyából, 2025-öt pedig több manuális képességfejlesztő tréning kifejlesztésének és értékesítésének szeretnék szentelni.