Hangulatzavarok kutatócsoport

Hangulatzavarok kutatócsoport

 

Kutatási terület:

A krónikus munkaképtelenség leggyakoribb oka a depresszió. A manapság használatos gyógyszeres terápiás megközelítés a monoaminerg rendszereket veszi célba. Sajnálatos, hogy a betegek harmada nem reagál megfelelően a gyógyszeres kezelésre. Habár több évtizedes története van a stresszkutatásnak, mindmáig nem rendelkezünk általánosan elfogadott megbízható depresszió állatmodellel, melynek segítségével meg lehetne oldani ezeket a problémákat.

A hangulatzavarok munkacsoport viselkedési és funkcionális-morfológiai kísérleteket végez és megbízható depresszió modelleket fejleszt egérben illetve patkányban.

A kutatócsoport tagjai (Dr. Kovács L., Dr. Gaszner T. Dr. Farkas J, Ujvári B.) azt vizsgálják, hogy miként alkalmazható a depresszió három találat elmélete rágcsálókban. Genetikailag módosított egereink öröklötten hordozzák a depresszió-szerű fenotípust. Az ilyen formán a betegség tüneteire genetikai okból hajlamos állatokat az élet korai posztnatális periódusában anyai megvonásnak, majd a már felnőtt állatokat újabb krónikus stressznek tesszük ki. A (mal)adaptív változásokat az állatok viselkedésének, fizikai és endokrinológiai paramétereinek tanulmányozása útján keressük. Funkcionális morfológiai teszteket is végzünk elsősorban az agy corticotropin-releasing faktor, urokortin1, szerotonin és dopamin tartalmú területeiben.

A csoport tagjai (Dr. Kovács L., Dr. Gaszner T., Dr. Farkas J., Ujvári B.) szintén vizsgálják a match-mismatch hipotézis validitását patkányban, és kísérletet tesznek arra, hogy ezt kombinálják a depresszió három találat elméletével. Alacsony, közepes és erős stresszreakciót mutató Wistar patkányok kölykeit maternális deprivációnak és krónikus stressznek teszünk ki kontrollokkal szemben.

A csoport (Füredi N., Nagy Á., Dr. Kovács L.) kísérleteket végez annak tisztázása érdekében, hogy mi áll a Parkinson-kórral együtt járó depresszió és szorongás hátterében. Post mortem emberi agy- és liquor mintákat tanulmányozunk funkcionális morfológiai módszerekkel. A Parkinson-kór toxikus modelljeit használva patkányban vizsgáljuk az állatok viselkedését, és a stresszválasz energetikai szabályozását is. A fő cél itt az urokortinerg centrális projekciójú Edinger-Wespthal mag Parkinson-kórban betöltött szerepének vizsgálata.

 

Klinikai jelentőség:

A csoport elsősorban alapkutatást végez, de az eredményeknek nagy transzlációs jelentősége lehet. Egy új, megbízható és hiteles állatmodell segíthet megérteni, hogy hogyan alakul ki a terápia rezisztencia a hangulatzavarokban. Egy új modell szintén segíthet megvizsgálni új potenciális antidepresszáns hatással bíró vegyületek hatékonyságát. Mivel a Parkinson-kór nem-motoros tünetei, mint például a depresszió és a szorongás korábban jelennek meg, mint a motoros tünetek. Továbbá, mivel előbbiek nagyobb mértékben rontják a betegek szubjektív életminőségét, mint a motoros tünetek maguk, eredményeink segíthetnek a betegség korai diagnózisában, és abban, hogy javítsuk a betegek életminőségét ebben a gyakori kórképben.

 

Alkalmazott technikák, módszerek:

Viselkedési tesztek: (forced swim, light-dark box, marble burying, tail suspension, sucrose preference, open field, rotarod, footfault stb.)

Radioimmunoassay, ELISA, immunocytokémia, immunofluoreszcens jelölések, konfokális mikroszkópia, in situ hybridizáció.

 

Az utóbbi 5 év legjobb közleményei:

Neuroscience. 2017 Jun 23;354:11-29.

Neuropharmacology. 2017 May 15;118:26-37.

Neuroscience. 2016 Aug 25;330:335-58.

Neuropeptides. 2013 Dec;47(6):401-19.

Neuroscience. 2012 Jan 27;202:283-99.

 

A vezető kutató MTMT azonosítója: 10016463

 

Támogatás:

OTKA PD 100706, NKFIH-FK124188,

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar kutatási támogatása: PTE ÁOK KA 2017-01

 

A kutatócsoport tagjai:

Vezető kutató:

Dr. Gaszner Balázs, általános orvos, PhD, Dr. habil., egyetemi docens

 

Kutatók:

Dr. Farkas József, általános orvos, egyetemi tanársegéd, (doktorjelölt)

Füredi Nóra, orvosi biotechnológus, egyetemi tanársegéd, (doktorjelölt)

Dr. Kovács László Ákos, általános orvos, egyetemi tanársegéd, (PhD hallgató)

Dr. Gaszner Tamás, általános orvos, egyetemi tanársegéd, (PhD hallgató)

Dr. Fehér Máté, általános orvos, idegsebész szakorvos, klinikai adjunktus, (PhD hallgató)

Ujvári Balázs (egyetemi hallgató, általános orvos szak)

Nagy Ákos (egyetemi hallgató, általános orvos szak)

Kun Dániel (egyetemi hallgató, általános orvos szak)

 

Laboratóriumi asszisztens:

Orbán Izabella