Koronavírus – gyakran feltett kérdések és válaszok

Koronavírus – gyakran feltett kérdések és válaszok

Az univpecs.com-on megjelent egy friss tájékoztató a koronavírussal kapcsolatos gyakori kérdésekről, és az azokra adható válaszokról.

A Pécsi Tudományegyetem fontosnak tartja, hogy polgárai a lehető legnagyobb biztonságban folytathassák tanulmányaikat, végezhessenek oktató, kutató munkát, vegyenek részt szakmai gyakorlatokon. A legfontosabb tudnivalókról a hallgatókat a Neptunon keresztül már tájékoztatta a PTE. Ezen túl összeállítottunk egy olyan anyagot is, mely a koronavírus (COVID-2019) kapcsán leggyakrabban feltett kérdésekkel kapcsolatban ad tájékoztatást.

A szezonális, főleg közösségben terjedő megbetegedések megelőzése érdekében az egyetem vezetése a kezdetektől folyamatosan lépéseket tesz, szakszerű intézkedéseket hoz a főhatóságok iránymutatásai alapján.

 

Hogyan terjed a koronavírus?

A vírus emberről-emberre történő átvitele igazolt, terjedési módja cseppfertőzés és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktus.

Honnan lehet tudni, melyek a koronavírus kapcsán esethalmozódással érintett területek?

Az aktuális helyzetről és újabb érintett területekről tájékozódni lehet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján is (https://www.nnk.gov.hu/), továbbá felvilágosítás kérhető két országos zöld számon: 06-80-277-455 és a 06-80-277-456. Az információs vonalakon a hét minden napján 24 órában, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. Továbbá http://www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok linken tájékoztató anyagok érhetők el.

A Pécsi Tudományegyetem operatív szakmai stábja, összhangban a hatóságok szakmai ajánlásaival, nem javasolja azon területekre az utazást, amiket a járvány a hivatalos értesítések szerint érint.

Kevesebb, mint két hete olyan helyen jártam, ahol esethalmozódás fordult elő. Mit tegyek?

Magyarországra érkezése után 14 napig maradjon otthon, és csökkentse minimálisra a másokkal való kontaktust. Hallgatóként az óralátogatás alóli felmentést a tanulmányi osztályon szerezhet.

Hogyan előzhetem meg a fertőzést?

Jó hír, hogy a fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával, melyeket az alábbiakban foglaltunk össze. Kérjük, hogy e szabályok betartására fokozott figyelmet fordítson – akár csak a jelenleg is még folyamatban lévő influenzajárványra való tekintettel is.

  • Rendszeresen mosson szabályosan kezet és tartsa be az alapvető higiénés ajánlásokat és köhögési/tüsszentési etikettet! Hívja fel mások figyelmét is arra, hogy így tegyenek!
  • Mosatlan kézzel ne nyúljon a szemeihez, a szájához, vagy az orrához. Kerülje a fizikai érintkezéssel járó szokásos köszöntési formákat, mint például az kézfogás, csók, stb.
  • Kérjük, kövesse az egyetemi campusokon elhelyezett instrukciókat a helyes kézmosásról, és higiéniai rendszabályokról, valamint használják a főbejáratoknál elhelyezett kézfertőtlenítőket!
  • Egészségügyi maszkot (sebészi szájmaszkot) csak akkor viseljen, ha már influenzás tünetei vannak.
  • Tájékozódjon megbízható forrásokból! Kövesse a WHO honlapján (https://www.who.int) elérhető helyzetjelentéseket.

Mi a teendő, ha valaki olyan emberrel találkozik, aki a járvánnyal érintett országban járt?

Fokozottan tartsa be a „Hogyan előzhetem meg a fertőzést?” kérdésnél leírtakat.

Mikor kell arra gyanakodni, hogy esetleg valaki koronavírussal fertőzött?

Ha az elmúlt 14 napban a fent jelölt országokban járt, vagy érintkezett olyan emberrel, aki ott járt, ÉS lázas, száraz köhögése gyötri, vagy légzési nehézségei, légszomja van

forduljon a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztályhoz (vagy a Háziorvosi Szolgálathoz (https://haziorvos.pte.hu/).

  • Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház Sürgősségi Osztályához (Szekszárd, Béri Balogh Ádám u.),
  • Szombathelyen a Markusovszky Kórház Sürgősségi Osztályához (Szombathely, Markusovszky u. 5.),
  • Kaposváron a Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház Sürgősségi Osztályához (Kaposvár, Tallián Gyula u. 20–32.)
  • Zalaegreszegen a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Osztályához (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós u. 1.)

A betegség eddig elsősorban az idősebb korosztályból szedett áldozatokat. Mit kell tennie egy idősebb oktatóknak/dolgozóknak?

Fokozottan tartsa be a „Hogyan előzhetem meg a fertőzést?” kérdésnél leírtakat.

Mit tesz a Pécsi Tudományegyetem azért, hogy megfékezze a járványt?

A PTE a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően jár el.

A PTE felállított egy szakmai operatív stábot, mely folyamatosan nyomon követi a koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzés világméretű és ezen belül európai terjedését. Ugyancsak figyelemmel kíséri a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásait, valamint a témában keletkező tudományos közleményeket.

Ezek mellett az Egyetemünk honlapján és a közösségi médiában a fokozott személyi higiéné betartása érdekében rövid videófilmben közzétettük a helyes kézmosás szabályait.

Virológus szakembereink a lakosság felvilágosításának érdekében külön Facebook-oldalt hoztak létre, melyen közérthető formában osztanak meg ismeretterjesztő jellegű szakmai anyagokat. (https://www.facebook.com/Virologia-Pecs)

A fertőzött területeken járt hallgatóink, oktatóink és a velük kapcsolatba került személyek figyelmét felhívtuk arra tájékoztató anyagokban, hogy felső légúti fertőzésre utaló tünetek esetén forduljanak orvoshoz (Sürgősségi Betegellátó Osztály, Háziorvosi Szolgálat).

A 2020. február 3-ával kezdődő héten Pécsett összesen 41 db kézfertőtlenítőt szereltek fel az egyes szervezeti egységek főbejárataihoz. Ezzel egyidőben a fali adagolók mellé felkerültek a kétnyelvű tájékoztatólapok is. Ezt követően a 2020. február 10-ével kezdődő héten összesen 318 mellékhelyiségbe kihelyezésre kerültek a helyes kézmosásról szóló laminált tájékoztatólapok is. Ezenkívül további 8 kézfertőtlenítő felszerelése van folyamatban a vidéki telephelyeinken. Elrendelésre került a mosdók napi szintű ellenőrzése is.

Forrás:

https://univpecs.com/egyetemi_elet/koronavirus_gyakran_ismetelt_kerdesek