Pécsi virológiai munkacsoport: széklettel is fertőzhet a vírus

2020. április 9.

Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem virológiai munkacsoportjának a szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából – tájékoztatta dr. Jakab Ferenc professzor, a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője április 8-án az MTI-t.

A szakember közölte: a vírus jelenlétét a székletben már több kutatócsoport is igazolta molekuláris módszerekkel, de a vírus izolálása Európában még senkinek nem sikerült. Jakab Ferenc szerint a Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi szakemberek felfedezése egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában is.

Bár a vírus terjedésének legjelentősebb módja még mindig a cseppfertőzés, a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével. A professzor által vezetett kutatócsoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer- és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Forrás:

MTI

Kép forrása:

Koszticsák Szilárd/MTVA