Negyed- és Ötödéves orvostanhallgatók önkéntes tevékenysége az Országos Mentőszolgálatnál

Tisztelt Negyed- és Ötödéves Hallgató!

A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Népegészségügyi Központ valamennyi Megyei Kormányhivatalt felkért arra, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról szóló kormányrendelet rendelkezései alapján, a negyed- és ötödéves orvostanhallgatókat (akik a mintatanterv, ajánlott tanterv szerint legalább egy negyedéves tantárgyat jelenleg vagy korábban felvettek, lehet passzív hallgató is) rendeljenek ki az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) részére, egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatokra. Az önkéntesen jelentkező hallgatók előzetesen az OMSZ által képzésben részesülnek, majd amennyiben a betegellátási kapacitás növelése szükségessé válik, beosztást kapnak az OMSZ munkájának segítésére.

Tájékoztatom, hogy nem rendelhető ki hallgató:

  • a) várandóssága megállapításától, gyermeke hároméves koráig,
  • b) gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,
  • c) hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén,
  • d) ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította,
  • e) ha az OMSZ-nak az adott válsághelyzet felszámolásában érintett szervezeti egységében dolgozik, illetve
  • f) ha tartós krónikus betegségben szenved.

A hallgatók az általuk választott megyébe jelentkezhetnek. A mentőszolgálati segítő tevékenységgel töltött időt Karunk részben vagy egészben beszámítja a klinikai szakmai gyakorlatok időtartamába, de az önkéntes tevékenység egyéb tanulmányi kötelezettségek alól nem mentesít.

Fentiekre hivatkozással kérem, hogy amennyiben a feladatot tudja vállalni, jelentkezzen az önkéntes szolgálatra. Jelentkezését honlapunkon itt tudja leadni a formanyomtatvány kitöltésével.

 

Tisztelettel:

Nyitrai Miklós

dékán