Koronavírus elleni gyógyszerfejlesztés – interjú Kacskovics Imre immunológussal

2020. április 14.

Mint ismeretes, a koronavírus elleni gyógyszeren dolgozik egy magyar konzorcium az Innovációs és Technológiai Minisztérium 300 millió forintos támogatásával. A hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői fogtak össze: az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem érintett karai, a Richter Gedeon, továbbá az ImmunoGenes nevű biotechnológiai cég. A konzorcium ötletgazdája és vezetője Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja. Vele készített interjút a demokrata.hu a magyar gyógyszerről, a járvány lehetséges lefutásáról és arról, hogy mikor készül el a több milliárd ember által várt védőoltás.

Mint mondja, most nem az a cél, hogy új molekulát fejlesztve profitot termeljenek valamelyik gyógyszergyár számára, hanem az, hogy minél hamarabb bevethető legyen a gyógyszer, illetve el tudják látni vele a hazai lakosokat. A Richter Gedeon világszínvonalú biotechnológiai üzemében, Debrecenben fogják előállítani a molekulát. Ez egyébként egy biologikum, nehéz és drága előállítani, csak a legnagyobb gyárak képesek rá, itt, Közép-Európában csak a Richter Gedeon.

Az interjúból kiderül, hogy az a jó védőoltás, ami alacsony kockázatú, és kellő védettséget ad az emberek 80-90 százalékának. Olcsónak is kell lennie, hiszen a Föld mind a nyolcmilliárd lakójának be kell adni. De hihetetlen fejlődést mutat a biotechnológia, ami segíti a legújabb vakcinák előállítását.

Forrás:

demokrata.hu