Kórházi ágyak felszabadítása – dr. Kollár Lajos professzor, miniszteri biztos nyilatkozata

2020. április 16.

A kórházi ágyak felszabadításáról, illetve azok átállításáról dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem professzora, miniszteri biztos nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.

Mint elmondta, Magyarország egy preventív stratégiát kezdett el, aminek az a lényege, hogy pontosan követik a járvány terjedését. Legalább egy hétre előre megpróbálják meghatározni, hogy milyen számban történnek a fertőzések, amire vannak különféle matematikai modellek. Amit az EMMI jelenleg használ, az úgy tűnik, hogy egy nagyon precíz, jó modell, hiszen az elmúlt, több hetes időszakra vonatkoztatóan szinte számra, vagy egy-két betegszám tévedéssel meg lehetett mondani, hogy mikor, mennyi fertőzés alakul ki.

Két-három hétre előre próbálnak meg gondoskodni, eszerint jönnek ki a miniszteri utasítások, amik szükségessé teszik, hogy az egészségügyi intézményekben az ágyak jelentős részét a fertőzött betegek számára biztosítani kell. Azokat a betegeket, akiknek továbbra is kórházi kezelésre van szükségük, áthelyezik más intézménybe. Ez a helyzet a társadalom minden rétegét sújtja, a családokat is, hisz rájuk hárul az ápolás arra az időszakra, amíg a járvány lezajlik. A járvány most felülír mindent, vészhelyzet van

„Harcolunk a járvány ellen, és szeretnénk, ha Magyarország ebből minél kisebb sérüléssel jönne ki” - fogalmazott a professzor.

Forrás:

Kossuth Rádió