Szabadalomra vár az első magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép

2020. április 23.

Megkezdődött az első magyar, hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgép szabadalmi eljárása - erősítette meg a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában Székely Imre mérnök, ötletgazda.

Mint elmondta, tíz nap alatt fejlesztették ki a működő prototípust, és újabb húsz nap alatt a gép műszaki hátterét - például a szervízelhetőségét - is kialakították. Beadták a klinikai tesztek engedélyezésére és a szabadalomra vonatkozó kérelmeket, és az ötletgazda szerint elképzelhető, hogy rövid időn belül elkezdhetik a sorozatgyártást. A szerkezetet könnyen és nagy mennyiségben lehet gyártani, kevés alkatrészből áll, kicsi, kompakt és egyszerűen kezelhető. Rendelkezik egy összetett szűrővel is, amely a kilélegzett levegő vírustartalmát semlegesíti, így az egészségügyi személyzetet is védi.

Rózsa Balázs fizikus, orvos az M1 aktuális csatorna április 22-ei műsorában arról beszélt, hogy az olaszországi helyzetet látva olyan készenléti készüléket akartak készíteni, amely vészhelyzetben bevethető, alkalmazható lesz azokon a helyeken, ahol esetleg nem áll rendelkezésre elegendő hagyományos intenzív lélegeztetőgép. Kiemelte, hogy tervezésekor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított eszközt a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen, biztonságosan tudják működtetni. A nyomás- és idővezérelt lélegeztetőgép teljesíti a koronavírusos betegek ellátásánál fontos összes alapkövetelményt, a betegség különböző stádiumaiban bevethető, attól függően milyen állapotban van a beteg - hangsúlyozta Rózsa Balázs, hozzátéve, hogy távlati céljuk továbbfejleszteni a készüléket, amely így pár hónap múlva arra is használható lehet, hogy általános lélegeztető berendezésként forgalomba kerüljön.

Hozzátette: a szabadalmaztatás alatt álló találmány nagy szakmai összefogással készült a Semmelweis Egyetemmel, egy önkéntesekből álló csapat tevékenységének eredményeként. A munkában emellett kiterjedt mérnöki gárda vesz részt és nagyipari vállalkozók is felajánlották segítségüket a gyártás megszervezésében - közölte.

Forrás:

hir.ma