Továbbra is várják a koronavírus-fertőzésből gyógyultak jelentkezését

2020. május 7.

Újabb donoroktól vettek vérplazmát, ami a súlyos állapotú koronavírus-betegek gyógyítására alkalmas – mondta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese május 6-án az MTI-nek.

A módszer lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazmája ellenanyagot tartalmaz, ami a súlyos betegeknek beadva jelentősen segítheti a gyógyulást. Első lépésben vizsgálni kell, hogy a donor vérplazmája tartalmaz-e gyógyításra alkalmas ellenanyagot, mert az eddigi tapasztalatok szerint ez körülbelül csak a gyógyultak tizedénél figyelhető meg. Amennyiben a vérplazma alkalmas a gyógyításra, akkor második lépésben leveszik a vérplazmát – ismertette a szakember. A módszer kidolgozásában és alkalmazásában együttműködik több minisztérium, egyetem és kutatóhely, így többek között a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Testnevelési Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a KEDPLASMA Magyarország – mondta a rektorhelyettes.

Május 6-ig 262-en ajánlották fel vérplazmájukat, de a szakemberek várják további donorok jelentkezését, miután csak minden 10. gyógyult alkalmas donornak, és egy donor csak egy súlyos állapotú koronavírus-betegnek tud segíteni. A jelentkezőket az info@orthosera.com e-mail címen, vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon fogadják.

Forrás:

MTI

Kép forrása:

koronavirus.gov.hu