Kézfertőtlenítő természetes alapanyagokból

2020. május 25.

A Pécsi Tudományegyetem munkatársai az univpecs.com szerint egy olyan kézfertőtlenítő gél összeállításán fáradoznak, amely baktériumok és vírusok ellen is hatásos.

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársai már több hónapja, még a koronavírus-járvány hazai megjelenése előtt kezdtek bele a gél kifejlesztésébe. Az egyetemi lap szerint a gél legfontosabb tulajdonsága, hogy – ellentétben a jelenleg piacon lévő anyagok döntő többségével – kizárólag természetes összetevőkből áll.

Dr. Horváth Györgyi docens fejéből pattant ki az ötlet, aminek alapján megkezdték a munkát. A vele készült interjúban elmondta, hogy olyan alapanyagokat válogattak a gélhez, melyek fertőtlenítő hatását a szakirodalom igazolja. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, ahhoz, hogy a gél kézfertőtlenítőnek minősüljön, még számos hatóságilag akkreditált laboratóriumi vizsgálat és engedélyek is szükségesek. Azt is elárulta, hogy az előzetes tesztelések, amik a PTE Orvostudományi Karának Mikrobiológiai Laboratóriumában zajlottak, több mint biztatóak. Ezek alapján a készítmény baktériumölő hatása kimutatható. A kutatók abban bíznak, hogy a vírusok elleni hatékonyság is igazolódik majd.

A PTE munkatársai a napokban önkéntes alapon kipróbálhatják a gélt, majd tapasztalataikat megoszthatják egy webes felületen az alkotókkal. A visszajelzések alapján a gél módosítható.

Forrás:

pecsma.hu