Osztrák-magyar közös vakcinafejlesztés indul

2020. június 4.

„A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának Virológiai Kutatócsoportja, valamint az osztrák biotechnológiai cég, a CEBINA GmbH közös, COVID-19 vakcinafejlesztési projektbe kezd, melyhez mind az osztrák, mind pedig a hazai kutatócsoportnak rendelkezésére áll a megfelelő támogatás” – jelentette be dr. Jakab Ferenc professzor, pécsi virológus, a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője.

Az ilyen és ehhez hasonló, nagy volumenű, nemzetközi láthatóságú kutatási projektek finanszírozására ad lehetőséget többek között a múlt héten bejelentett, Nemzeti Virológiai Laboratórium program is, melynek helyszíne a PTE kutatóközpontja, vezetője pedig dr. Jakab Ferenc.

„A komoly vakcinafejlesztési projektek általában kollaborációkban valósulnak meg, így a kutatóhelyek közti harmonikus működés elengedhetetlen. A két intézet eddig is szoros együttműködésben dolgozott, aminek eredményeként már ígéretes hatóanyagtesztek is készültek. Ezek szintén jelentős előrelépést eredményezhetnek a COVID-19 által érintett betegek kezelésében a jövőben, valamint a SARS-CoV-2 fertőzések esetleges gyógyszeres megelőzésében” – tette hozzá a professzor.

 

„A CEBINA csapata arra törekszik, hogy a védőoltások kutatásában és fejlesztésében nyert évtizedes tapasztalatait alkalmazza erre a globális problémára is. A most klinikai kipróbálás stádiumában lévő vakcináktól eltérően mi hagyományosabb vakcinatechnológiát alkalmazunk, ami biztonságos és megfizethető a tömeges oltáshoz. Alegység vakcinánk olyan vakcina-antigénekre épül, amelyek várhatóan védőimmunitást indukálnak a jelenlegi és a jövőbeli koronavírus járványok során” – mondta dr. Nagy Eszter, a CEBINA vezérigazgatója és alapítója.

A konzorcium olyan modern, harmadik generációs koronavírus oltást dolgoz ki, amely alapvetően különbözik a jelenlegi fejlesztési megközelítésektől. A rekombináns, fehérje alapú vakcina első fázisú preklinikai tesztelése akár már 2021-ben elvégezhető lehet, majd ezt követően a prototípus gyártása is megkezdődhet.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs, UnivPecs