„Elképzelhető, hogy az utazások fogják újra berobbantani a járványt” - interjú dr. Kemenesi Gáborral

2020. június 22.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint a koronavírus szezonális jellegű volt eddig, és a görbékből az látszik, hogy az őszi csúcs sokkal súlyosabb. Egyelőre nem lehet megjósolni azt, hogyan, de vissza fog térni a járvány.

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa az ATV Egyenes Beszéd műsorában azt mondta: a veszély továbbra sem szűnt meg attól, hogy az az óriási baj nem történt meg, amit az elején mondtak. Megjegyezte, hogy a járvány elleni védekezés tudományos megalapozottsága nem ültetődött át a társadalomba. Ezért hangsúlyosan azt kérte, hogy az emberek higgyenek a szakértőnek, mert komoly probléma lehet a jövőben a vírus. Elismerte, hogy sok nyitott kérdés van még, láthatunk egymásnak ellentmondó szakvéleményeket, viszont hangsúlyozta, hogy a tudomány egy lassú folyamat, alaposan meg kell ismerni minden tényezőt a döntéshozatalhoz.

Kemenesi szerint a WHO is arra int, hogy - bár nem lehet egzakt módon megjósolni azt, hogyan -, vissza fog térni a járvány. Szerinte ennek mértéke az emberek egyéni felelősségén múlik. Az is elképzelhető, hogy az utazások által lobban be újra.

Forrás:

atv.hu