„Az, hogy ki tudjuk-e nyitni az iskolákat szeptembertől, tudunk-e normálisan élni, attól függ, mennyire vagyunk most fegyelmezettek” - interjú dr. Kemenesi Gáborral

2020. július 29.

Tapasztalható, hogy az utóbbi időben Pécsett sokszor az olyan helyeken is elmarad a szájmaszk viselése, ahol egyébként kötelező lenne. Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa a pecsma.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy ő is tapasztalja a maszkviseléssel kapcsolatos problémákat: sok esetben látja, hogy vagy helytelenül, vagy egyáltalán nem is hordják a pécsiek a védőfelszerelést. Mint mondta, ez a félreértéseknek köszönhető. Ugyan nincs Magyarországon járvány, de ettől függetlenül a világban van.

„Az, hogy ki tudjuk-e nyitni az iskolákat szeptembertől, tudunk-e normálisan élni, nem kell-e majd lezárni a fél várost, attól függ, mennyire vagyunk most fegyelmezettek és figyelmesek. Azt gondolom, hogy a tudományos publikációk alapján is jól működő, nagyon egyszerű dolgok – mint például a maszkviselés – kulcsfontosságúak. Viseljük el a minimális kellemetlenséget és előzzük meg ezzel azt, hogy ránk szakadjon a pandémia” – véli a virológus. Hozzátette: habár sokszor elhangzik, hogy át kell esni a koronavíruson és nagyon kevés az egy százalékos halálozási arány, azonban morálisan nem elfogadható a populáció fokozottan veszélyeztetett részét kitenni a megfertőződés kockázatának.

„Nem gondolom, hogy ezeket a dolgokat el kellene bagatellizálni. Azt pedig főleg nem, hogy bárkinek fel kellene szólalni az olyan dolgok ellen, mint a maszkhasználat” – vélekedett a szakember.

Forrás:

pecsma.hu